top of page
Фото автораСергій Коновалов

Сервітут. Суперфіцій. Емфітевзис

Сервітут – обмежене право користуватися чужою земельною ділянкою. Сервітут встановлюється за участю власника ділянки і людей, які хочуть користуватися землею. Застосовується для різних об'єктів.

Сервітут особливо вигідний в умовах сучасного ринку землі. Коливання цін, нестабільність курсу роблять потенційних продавців і покупців менш рішучими. Сервітут – відмінна альтернатива.

Сервітут на земельну ділянку

Земельні відносини в Україні зараз видаються досить привабливими для бізнесу. Підвищена увага до цього сегменту ринку пояснюється можливістю у багатьох випадках отримати добрий прибуток у короткостроковій перспективі. Однак не варто забувати, що одночасно з цим земля може стати об'єктом ризику, пов'язаного з певними обмеженнями та обтяженнями.

Наприклад, для власника земельної ділянки може бути встановлено обтяження у вигляді сервітуту, суперфіцію або емфітевзису. Відповідно, для користувача виникає обмежувальне право, якого раніше не було.

Так зване речове право чуже майно може стосуватися багатьох видів об'єктів нерухомості. У вищезгаданих обтяженнях (для власника) та придбаних речових правах (для користувача) йдеться про земельні ділянки різних категорій та цільового призначення. Встановлення сервітуту та емфітевзису більше зустрічається у категорії земель сільськогосподарського призначення, а суперфіцій – житлової та суспільної забудови.

Для офіційної процедури реєстрації обтяжень одним із обов'язкових документів є стяг (витяг) із Державного земельного кадастру. А його, в свою чергу, можна отримати лише за наявності кадастрового номера на земельну ділянку. Також вас може зацікавити поділ землі, нормативна грошова оцінка або зміна цільового призначення

Кому і коли потрібен земельний сервітут❓

Стаття 99 Земельного кодексу України регулює види сервітуту. Встановити обмеження можна з різних причин:

  • для проїзду на різних видах транспорту (автомобіль, велосипед);

  • для забору води в природному водоймищі;

  • щоб тимчасово розмістити малі архітектурні форми;

  • щоб ганяти худобу або поїти її;

  • щоб встановити будівельні ліси і/або складувати будматеріали та ін.

Сервітут буває особистим і публічним. Перший –  встановлюється на користь особи/осіб. Другий – на користь суспільних інтересів громадян.

Підстави для сервітуту:

  • договір;

  • закон;

  • рішення суду.

Пам'ятайте! Обтяження сервітутом не заважає власникові як і раніше володіти, користуватися і розпоряджатися землею. Особа, яка оформила сервітут, не може забороняти що-небудь щодо ділянки його господареві.

Що таке суперфіцій та емфітевзис❓

Сервітут – не єдиний вид обтяжень земельної ділянки.

Суперфіцій - це право будувати на чужій ділянці об'єкти нерухомості. Може встановлюватися з приватною особою або державою на строк до 49 років. Особливість суперфіцію – передається у спадок.

Емфітевзис дає право вести сільськогосподарську діяльність на чужій ділянці. Максимальний термін також 49 років.

Важливі деталі

  1. Сервітут, суперфіцій та емфітевзис вступають в силу тільки після державної реєстрації обтяжень. До моменту фіксації обтяження в єдиній системі будь-які договори є недійсними;

  2. Зняття обтяжень також потрібно реєструвати. Припинення сервітуту, емфітевзису і суперфіцію можливо по закінченню договору, рішенням суду, розірвання договору;

  3. У суді обтяжити чужу ділянку можна тільки якщо інші варіанти не «спрацювали»;

  4. Є сервітут? Додатково знадобиться документація по встановленню меж частини ділянки з обтяженнями. Розробити документацію можуть тільки землевпорядні організації з відповідною ліцензією.

Встановити сервітут, суперфіцій, емфітевзис

Встановити сервітут, суперфіцій, емфітевзис –  завдання, що вимагає бездоганного знання законів. Обтяження можуть бути взаємовигідними користувачеві ділянки і господареві.

Часті питання про сервітут, суперфіцій, емфітевзис

 

📌 Які бувають види сервітуту?

  • для проїзду різних видів транспорту (автомобіль, велосипед);

  • для забору води у природній водоймі;

  • щоб тимчасово розмістити малі архітектурні форми;

  • щоб ганяти худобу або напувати її;

  • щоб встановити будівельні риштування та/або складувати будматеріали і т.д.

📌Скільки часу займає

До 3-4 місяців

Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:


1 967 просмотров0 комментариев

Commentaires


bottom of page