top of page

Розпочато новий етап ринку землі: що змінюється?

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!


Як Ви знаєте, 01 липня 2021 року стартувала реформа ринку землі, відповідно до якої було впроваджено не більше 100 га "в одні руки" для фізосіб з липня-2021 та заборона на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення для юридичних осіб. Заборону на продаж землі юридичним особам впровадили, щоб дати можливість громадянам встигнути придбати земельні ділянки впродовж 2022-2023 років перед допуском на ринок великих агрохолдингів.


Питання про відкриття ринку землі для юридичних осіб завжди викликало неоднозначну реакцію серед українців. Деякі вважають, що відкриття ринку землі для юридичних осіб може призвести до того, що великий агробізнес зможе викупити землі сільгосппризначення раніше, ніж це зможуть зробити дрібні фермери, землевласники та чинні військовослужбовці, та буде вигідне лише незначній кількості аграрних компаній.


Інша ж частина вважає, що запуск ринку землі для юридичних осіб позитивно позначиться на економіці країни та дозволить аграріям укріпитись на своїх землях і розвивати довготривалий бізнес, який вони не наважувались впроваджувати на орендованих землях.


Незважаючи на дуже різні погляди на допуск юридичних осіб на ринок землі, з 01 січня 2024 року:

  • Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України не може перевищувати 10 тисяч гектарів.

  • Загальна площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності юридичної особи (крім банків) не може перевищувати загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності всіх її учасників (членів, акціонерів), але не більше 10 тисяч гектарів.

  • Дозволяється купівля-продаж або відчуження в інший спосіб на користь юридичних осіб земельних ділянок, які перебувають у приватній власності і віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв).


Зазначимо, юридичні особи мають бути створені та зареєстровані за законодавством України. А їх учасниками – виключно громадяни України, держава чи територіальні громади. Невід’ємною частиною реформи є електронні аукціони. Це основний захист проти можливих маніпуляцій чи втручання вручну. Нагадуємо, що забороненим за законодавством залишається продаж державних та комунальних земель сільськогосподарського призначення, як і купівля ділянок такого призначення іноземцями.


Висновки: Таким чином, 1 січня 2024 року збільшено ліміти та коло покупців. Тобто на другому етапі: -максимальний розмір ділянки для купівлі – до 10 000 гектарів -купувати землю можуть не лише фізичні, а й юридичні особи.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!


Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955!


Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

1 просмотр0 комментариев
bottom of page