top of page

Приватизація землі в Україні: як сьогодні?

Можливість безоплатно отримати ділянку у власність залежить від стану функціонування державних електронних інформаційних ресурсів на певній території. З останніми змінами Мінреінтеграції затверджує перелік територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси. Тобто відкрилась змога для жителів прифронтових територій оформлювати право власності на земельні ділянки шляхом приватизації. 

Безоплатна передача земельних ділянок у приватну власність на час написання цієї статті  дозволяється тільки:

  • власникам, які володіють будинками або іншим майном, що знаходиться на цих земельних ділянках;

  • власникам наданих земельних ділянок згідно Декрету КМУ від 26.12.1992 р (для громадян та їх спадкоємців);

  • власникам, яким надані земельні ділянки у власність до 2004 року (для громадян та їх спадкоємців);

  • для дооформлення приватизації яку розпочали до 2013 року, і не отримали державний акт.

Приклад з практики: до нас звернувся клієнт, який свого часу отримав в 1998 році будівельний паспорт на забудову земельної ділянки (індивідуальний житловий будинок). Станом на 2023 рік будівництво не розпочиналось. Тобто фактично ділянка не зайнята забудовою. Також ділянка не приватизована, не має кадастрового номера, не перебуває у власності заявника. 

Нами було підняті архіви з рішеннями сільської ради по цій земельній ділянці, розроблено землевпорядну документацію, внесено ділянку до ДЗК та зареєстровано право приватної власності за нашим клієнтом. Тобто ми допомогли клієнту під час військового стану приватизувати земельну ділянку, на якій відсутні будь-які забудови, що знаходяться у власності клієнта.

Щодо Сертифікатів на право на земельну частку (пай), вони є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості). Проте, у разі, якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. 

Тому зараз, коли функціонують реєстри - є можливість і необхідність в першу чергу оформити право власності на земельну частку (пай) з виділенням такої ділянки в натурі. Що ми вам і рекомендуємо зробити.

Інформація з інтернету pravdop.comhttp://pravdop.com

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

    Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

1 259 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page