top of page

Порядок передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками

Відповідно до ст. 51 Водного кодексу України водні об’єкти надаються у користування за договором оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об’єктом у порядку, визначеному земельним законодавством України. Право оренди земельної ділянки під водним об’єктом поширюється на такий водний об’єкт.

      Не підлягають передачі у користування на умовах оренди для рибогосподарських потреб водні об'єкти, що:

-використовуються для питних потреб;

-розташовані в межах територій та об'єктів, що перебувають під охороною відповідно до Закону України "Про природно-заповідний фонд України".

     Надання водних об'єктів у користування на умовах оренди здійснюється за наявності паспорта водного об'єкта. Порядок розроблення та форма паспорта затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

     Передача в оренду земельних ділянок та водних об’єктів, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів (аукціону).

     Для отримання ділянки через аукціон зацікавлена особа може подати  клопотання до органу місцевого самоврядування щодо включення водного об'єкта у перелік водних об'єктів, які будуть передаватися в оренду на земельних торгах (не є обов'язковою умовою для включення земельної ділянки в перелік водних об'єктів, які будуть передаватися в оренду на земельних торгах).

    Після прийняття рішення ОМС щодо включення водного об'єкта у перелік водних об'єктів, які будуть передаватися в оренду торгах, необхідно взяти участь в земельних торгах.

  Ставши переможцем аукціону потрібно підписати протокол про результати земельних торгів, який разом з проєктом землеустрою та паспортом водного об’єкта є підставою для укладання договору оренди землі водного фонду та водного об’єкта.

     Після підписання договору оренди необхідно зареєструвати право оренди в ДРРП.

    Без аукціону в оренду передаються земельні ділянки державної чи комунальної власності у разівикористання земельних ділянок для потреб, пов'язаних з користуванням надрами, та спеціального водокористування відповідно до отриманих дозволів. Наприклад, якщо громадянин вже має дозвіл та ліцензію на розведення риби.

     У такому випадку необхідно звернутися із заявою до ОМС в порядку, передбаченому ст.123 Земельного кодексу України.                  

     Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

509 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page