top of page
Фото автораСергій Коновалов

Податок на нерухомість під час війни: хто сплачує, а хто ні

Юрист Земельного фонду України,

Ірина Назаренко

 

Податкова система України своєчасно відреагувала на введення в країні воєнного стану. Зокрема, деяким категоріям громадян закон тимчасово дозволяє не платити податок на нерухомість.

За загальним правилом оподаткування, до кінця поточного року потрібно поповнити державну скарбницю за наявність у власності нерухомості упродовж попереднього року, тобто у 2023 році українці повинні сплатити податок на нерухомість за 2022 рік.

Хто звільнений від сплати податку на нерухомість

Згідно із Законом № 2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану», податок на нерухоме майно можуть не платити:

1. Власники житла, яке опинилося на територіях, де тривають активні воєнні дії.

2. Власники житлової нерухомості, яка розміщена на теренах України, які потрапили в тимчасову окупацію росіян.

3. Власники житла, яке втратило свою придатність через війну.

Зауважте, територіального обмеження щодо цього пункту немає. Отож, від податку на нерухомість можуть бути звільнені власники житла, яке розташоване і в порівняно безпечних областях України, однак окупанти понівечили його ракетними ударами. Також, це може стосуватися місцевостей, звільнених із російської окупації, де будинки чи квартири зазнали інших руйнувань агресора.

4. Власники комерційної чи інших видів нерухомості, якщо об’єкти розташовані у прифронтових регіонах або на окупованих росіянами територіях.

Строк дії відміни податку на нерухомість

У термінах дії таких податкових канікул є відмінності за категоріями власників нерухомого майна:

• фізичні особи звільняються від відрахувань до державної казни за володіння нерухомістю на 2021 та 2022 роки. Оскільки сплата такого податку здійснюється за попередній рік, йдеться про 2022 та 2023 роки;

• юридичні особи мають право не сплачувати податок на нерухомість  за період із 1 березня 2022 року до 31 грудня 2022 року. За січень-лютий 2022 року юридичним особам, які володіють нежитловою нерухомістю, податок доведеться сплатити.

Хто не звільнений від сплати податку на нерухоме майно під час війни

Власникам нерухомості, яка не зазначена у попередньо перелічених пунктах, поповнення державної казни не уникнути.

Тобто, якщо ваше житло, комерційна чи інші види нерухомості не опинилися у зоні активних бойових дій чи тимчасової російської окупації, не зруйновані й не ушкоджені ворожими снарядами, особливі правила оподаткування у такому разі не діятимуть. Попри війну, податок на нерухомість доведеться заплатити.

Слід нагадати, що норми які діяли до введення воєнного стану законодавці не скасовували і вони продовжують діяти, а саме.

Підпунктом 266.5.1 Податкового кодексу України передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичнихосіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м. бази оподаткування. Далі мова буде йти саме про фізичних осіб.

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Сума податку збільшується на 25000,00 гривень на рік за кожен об’єкт житлової нерухомості (його частку), за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної — платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку).

Пільги зі сплати податку (згідно ПКУ)

База оподаткування об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи — платника податку, зменшується:

• для квартири/квартир незалежно від їх кількості — на 60 кв. метрів;

• для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості — на 120 кв. метрів;

• для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), — на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий звітний період (рік).

Пільги з податку, передбачені підпунктами 266.4.1 та 266.4.2 пункту 266.4 ПКУ, для фізичних осіб не застосовуються до:

• об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої Кодексом;

• об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Деякі сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад не тільки встановили власний розмір податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та змінили (збільшили) граничну площу об’єктів, що звільняється від оподаткування, а також затвердили переліки об’єктів нерухомого майна, які не підлягають оподаткуванню (встановили власні пільги щодо сплати податку).

Не є об’єктом оподаткування, зокрема (повний перелік наведено у підпункті 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 ПКУ):

• будівлі дитячих будинків сімейного типу;

• гуртожитки;

• житлова нерухомість непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад;

• об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям з інвалідністю, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину;

• об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках;

• об’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об’єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність;

• будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг;

• об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

2 244 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Comments


bottom of page