top of page

Підстави для дострокового розірвання договору емфітевзису

Розглянемо дану тему у відео!

Емфітевзис – це право користування чужою земельною ділянкою для сільгосппотреб, що виникає на підставі укладеного сторонами договору. Законотворці не приділили багато уваги врегулюванню емфітевзису, тому про нього йдеться тільки у ст. 102-1 Земельного кодексу та ст. 407–412 Цивільного кодексу. Це в свою чергу дає сторонам більше можливостей самостійно визначати умови договору, зокрема і підстави для його достроково розірвання.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Так, підставою для дострокового розірвання договору може бути взаємна домовленість сторін. Якщо обидві сторони дійшли згоди про доцільність дострокового припинення правовідносин, вони укладають про це додаткову угоду.

Відповідно до ст.412 ЦКУ право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб припиняється у разі:

  1. поєднання в одній особі власника земельної ділянки та землекористувача;

  2. спливу строку, на який було надано право користування;

  3. викупу земельної ділянки у зв'язку із суспільною необхідністю.

Право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб може бути припинене за рішенням суду в інших випадках, встановлених законом.

Верховний Суд зауважив, що для встановлення можливості розірвання спірного договору необхідно визначити, чи були допущені землекористувачем саме істотні порушення умов такого договору, чи наявна шкода і її розмір внаслідок дій (бездіяльності), а також співвіднести очікуваний результат від укладеного договору та фактичні обставини внаслідок неналежного його виконання.


Цивільний кодекс України не встановлює істотних умов для договору емфітевзису, тому при укладенні цього договору треба виходити з загальноприйнятих істотних умов для договорів – предмет, ціна та строк дії (стаття 638 ЦК України). Наприклад, це може бути несплата виплат за користування земельною ділянкою, передбачених договором, або використання земельної ділянки не за цільовим призначенням.


Таким чином, як правило, сторони визначають умови дострокового припинення договору у самому договорі, тому першочергово необхідно детально проаналізувати його положення та виявити можливі підстави для його розірвання. У випадку відсутності таких підстав – розривати договір за взаємною згодою сторін або в судовому порядку.


Також звертаємо Вашу увагу, що якщо Вас не влаштовують конкретні положення договору, то Ви можете запропонувати землекористувачу змінити їх за взаємною згодою сторін.

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру


Слава Україні!




852 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page