top of page

Як повернути земельну ділянку після закінчення строку дії договору оренди?

Детальніше розглянемо у відео!


На практиці орендодавці доволі часто стикаються з ситуаціями, коли строк договору оренди закінчився, а орендар продовжує користуватись земельною ділянкою. Наприклад, орендар може відмовлятися підписувати акт приймання-передачі земельної ділянки або посилатися на «сільськогосподарській рік» та здійснення оранки.


Тому виникає закономірне питання: чи правомірні такі дії орендаря?


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Відповідно до ЗУ «Про оренду землі», строк дії договору оренди є істотною умовою договору оренди (ст.15), а орендар зобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства (ст.14 ЗУ).


У разі припинення договору оренди землі орендар зобов’язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця. (ст.34 ЗУ «Про оренду землі»).


Отже, володіння та використання земельної ділянки орендарем понад строк дії договору оренди є незаконним. Право оренди припиняється у визначену дату і орендар фактично стає фізичною чи юридичною особою, яка в незаконний спосіб користується земельною ділянкою.


Якщо після закінчення дії договору орендар продовжує незаконно користуватись земельною ділянкою, мотивуючи це тим, що «не підписано акт приймання-передачі землі», то така обставина не є підставою для утримання земельної ділянки, оскільки після закінчення строку дії договору оренди землі право володіння та користування вибули від орендаря та повернулись до орендодавця.


Щодо підстави «засівання» земельної ділянки, то орендарю в момент підписання договору відомо про строк, в межах якого він може користуватись ділянкою. Використання ділянки після закінчення дії договору веде до ризику втрати орендарем посівного матеріалу, врожаю, добрив або виконаних робіт на ділянці без обовʼязку їх компенсації орендодавцем.


І навіть ЗУ «Про оренду землі» встановлює, що будь-які зміни умов договору повинні бути внесені до нього у письмовому вигляді за згодою сторін з відповідною реєстрацією права.


Також, варто пам’ятати, що договором можуть бути передбачені умови щодо його пролонгації. Зокрема, у разі внесення до діючого договору з 16.07.2020 року умови щодо поновлення, він може бути поновлений автоматично, якщо сторона договору, яка бажає скористатися правом відмови від поновлення договору не пізніш як за місяць до дати закінчення дії такого договору, не надасть до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору.


Таким чином, орендодавцю для захисту свої прав необхідно задокументувати порушення своїм прав шляхом листування з орендарем. У випадку коли сторони відмовляються врегулювати спір у добровільному порядку, необхідно звернутися до суду.


Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру


Слава Україні!



405 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page