top of page

Перехід права оренди земельної ділянки

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!


Законодавче відображення переходу права оренди земельної ділянки закріплено в статті 7 Закону України «Про оренду землі». Стаття 7 зазначеного Закону передбачає перехід права на оренду земельної ділянки у разі смерті фізичної особи — орендаря, у разі засудження фізичної особи-орендаря, а також перехід права на оренду земельної ділянки у випадку зміни власника житлового будинку, будівлі або споруди на підставі цивільно-правового договору або спадкування. Давайте більш детально поговоримо про кожний випадок.


Що відбувається з орендою землі, в разі смерті орендаря?

Право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи- орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, а в разі їх відмови чи відсутності таких спадкоємців - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями в разі, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та цього Закону. Таким чином, якщо умовами договору оренди не заборонено перехід прав оренди в порядку спадкування, то спадкоємці фізичної особи – орендаря можуть успадкувати право на оренду земельної ділянки, визначеної цим договором. Що стосується засудження фізичної особи-орендаря до позбавлення волі або обмеження його дієздатності за рішенням суду, то право на оренду земельної ділянки переходить до одного з членів його сім’ї, який виявив бажання і може відповідно до закону стати орендарем, а в разі його відмови або відсутності таких - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем, за їх згодою, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та цього Закону.


Також не забуваємо про загальний принцип єдності земельної ділянки та розташованої на ній нерухомості. У разі набуття права власності на об’єкт житловий будинок (крім багатоквартирного), іншу будівлю або споруду, об’єкт незавершеного будівництва, розміщений на земельній ділянці, що перебуває у користуванні попереднього власника такого об’єкта на праві оренди, до набувача такого об’єкта одночасно переходить право оренди земельної ділянки, на якій розміщений такий об’єкт, в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього власника зазначеного об’єкта, розміщеного на земельній ділянці. Волевиявлення орендодавця, попереднього власника, набувача такого об’єкта та внесення змін до договору оренди із зазначенням нового орендаря земельної ділянки не вимагаються.


Що стосується спільної власності, то у разі набуття частки у праві спільної власності на об’єкт нерухомого майна, який розміщений на орендованій земельній ділянці, то набувач має право вимагати внесення змін до договору оренди землі з визначенням його співорендарем земельної ділянки. До внесення змін до договору набувач зобов’язаний відшкодовувати орендарю частину орендної плати відповідно до належної йому частки у праві спільної власності на такий об’єкт. Порядок користування декількома орендарями орендованою земельною ділянкою у такому разі визначається договором, укладеним між ними, або за рішенням суду.


У разі набуття окремої частки у праві спільної власності на об’єкт нерухомого майна діє такий же принцип, окрім того, що зобов’язаний відшкодовувати орендарю частину орендної плати пропорційно до його частки у праві власності на такий об’єкт. Також у разі відчуження права оренди земельної ділянки таке право переходить до особи, на користь якої воно відчужено.


Висновки: Таким чином, перехід права оренди здійснюється як у разі смерті фізичної особи — орендаря, так і у випадку зміни власника житлового будинку, будівлі або споруди, але зі своїми нюансами, тому варто уважно вивчати деталі договору оренди та норми чинного законодавства.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!


Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955!


Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

7 просмотров0 комментариев
bottom of page