top of page

Переказ з картки на картку фізичної особи. Чи є ризики?

Згідно з банківським законодавством, банки мають право вимагати від фізосіб пояснення про джерела надходження коштів на рахунки. А виявивши, що на рахунок надходять кошти, наприклад, за продаж речей чи послуг, банк може його заблокувати, а інформацію про підозрілий рахунок передати до державної податкової служби.

 

Відповідно до ст. 62 Закону «Про банки та банківську діяльність» (про банківську таємницю) банк має право розкривати інформацію про відкриті рахунки — ФОП чи фізичних осіб у декількох випадках:

 

1)     на запит відповідної фізичної особи,

 

2)     на запит відповідної юридичної особи щодо зберігання коштів Фондом гарантування вкладів фізичних осіб,

 

3)     за рішенням суду.

 

Проте банк може лише інформувати про номер і дату відкриття рахунка на запит ДПС і не розкривати таємницю про рух коштів як по рахунках ФОП, так і по рахунках фізосіб.

 

Доходи ФОП-"єдинників", котрі надійшли на непідприємницький рахунок, оподатковуються як доходи фізичних осіб у розмірі: 18% ПДФО і 1,5% військовий збір. Тобто якщо ФОП приймає платежі на інший, неофіційний рахунок, його притягнуть до відповідальності, яка поширюється на звичайних фізосіб.

 

Так, у ст. 164 КпАП передбачена адміністративна відповідальність осіб за порушення порядку провадження господарської діяльності. Зокрема, з фізособи може стягуватися штраф від 17 000 грн до 34 000 грн з конфіскацією виготовленої продукції за:

 

• ведення підприємництва без державної реєстрації,

 

• відсутність попередження державних органів про відкриття бізнесу,

 

• здійснення видів діяльності, що підлягають ліцензуванню, без отримання ліцензії та інші правопорушення.

 

Окрім цього, відповідно до ст. 212 ККУ за відсутність державної реєстрації бізнесу і несплату податків на суму понад 3 405 000 грн підприємця можуть притягнути до кримінальної відповідальності — накласти штраф від 340 500 грн до 567 500 грн або позбавити права обіймати певні посади до трьох років.

 

Дохід, що підлягає оподаткуванню і надійшов на картковий рахунок фізособи, яка не є підприємцем, підлягає декларуванню фізичною особою, яка його отримала за попередній рік до 1 травня наступного року, а сплата податку до 1 серпня наступного року у розмірі: 18% ПДФО і 1,5% військовий збір.

Виняток становлять:

 

отримання коштів від членів родини,

 

оформлення позики.

 

Податкові зобов’язання можуть бути нараховані за період максимум 1095 днів, тобто за минулі 3 роки.

 

З 1 квітня 2023 року затверджуються нові правила банківських переказів з картки на картку фізосіб — відтепер банки передаватимуть інформацію до податкових органів про підозрілі відкриті банківські рахунки — осіб не підприємців.

 

Однак, згідно із банківським законодавством, ця норма діяла й раніше, і як і раніше, банки не мають повноважень розкривати інформацію щодо обігу коштів як на рахунку ФОП, так і фізосіб, на запит податкової — без подання відповідного рішення суду. Тобто для того, щоб контрольні служби змогли перевірити стан вашого рахунку, їм спочатку доведеться піти до суду.

 

Якщо немає рішення суду, фінансова установа має право лише сповістити податкових інспекторів про наявність відкритого рахунку фізособи чи фізособи-підприємця.

 

Разом з тим факт залишається фактом — у разі виявлення незаконних переказів з карти на картку — до отримувачів застосовуватимуться штрафи від 17 000 грн. На відправників санкції не діятимуть.

 

Враховуючи вищесказане радимо вести свою підприємницьку діяльність у правовому полі, приймати оплату від клієнтів лише на офіційний рахунок ФОП чи юрособи та зареєструвати свій бізнес якомога швидше, щоб уникнути неприємних ситуацій із податковою та фінансового навантаження у вигляді суттєвих штрафів.  

💡Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

364 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page