top of page

Окремі аспекти відумерлої спадщини: судова практика

На практиці неодноразово виникають ситуації, коли після смерті особи право власності на нерухомістьнабувають спадкоємці згідно із судовим рішенням про факт проживання спадкоємця із спадкодавцем протягом п'яти років, а потім продають таку нерухомість. У таких випадках орган місцевого самоврядування звертається до суду для визнання спадщини відумерлою та витребування майна на його користь. Але чи може бути така спадщина визнаноювідумерлою?

  Показовою в цьому питанні є постанова Великої Палати ВС від 14 грудня 2022 року у справі № 461/12525/15-ц

  Суть справи: відповідач оформив право на спадщину на підставі рішення суду про встановлення факту його проживання зі спадкодавцем та продав успадковану квартиру. Після цього відповідне судове рішення було скасоване, а міська рада просила суд, зокрема, визнати спадщину відумерлою та витребувати квартиру в покупця на її користь.

  Правова позиція ВП ВС:

    У ч.1 та 2 статті 1277 ЦК України в редакції, чинній на час подання позову до суду, визначено, що в разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

    Разом з тим законодавство не містить положень про можливість територіальної громади отримати відчужене майно в натурі та/або способи захисту інтересів територіальної громади у випадку, якщо спадщина була незаконно передана особі-спадкоємцю, зокрема, на підставі рішення суду, яке в подальшому було скасоване, та у випадку, коли спадщина такою особою була вже відчужена іншій особі, що позбавило територіальну громаду отримати майно у свою власність як відумерле в порядку, передбаченому цивільним процесуальним законодавством.

     Проаналізувавши зміст законодавчих норм у системі з установленими судами правовідносинами, Велика Палата вважає, що у цій справі підлягає застосуванню аналогія закону, що регулює подібні правовідносини, зокрема положення статті 1280 ЦК України, виходячи з таких міркувань.

       Інтерес територіальної громади в отриманні спадкового майна у власність громади в разі відсутності спадкоємців є наслідком неотримання спадщини будь-ким зі спадкоємців або наслідком їх відсутності взагалі. За таких обставин слід дійти висновку, що такі правовідносини є подібними до спадкових, хоч до них у цілому не відносяться.

    Аналіз змісту ст. 1280 ЦКУ свідчить про те, що право на отримання спадкового майна в натурі виникає у спадкоємця лише якщо майно, що було визнане відумерлоюспадщиною, збереглося і не було відчужене територіальною громадою. Якщо ж воно було відчужене іншій особі за договором або не збереглося, то спадкоємець має право лише на компенсацію його вартості у грошовому еквіваленті.

    Відтак за встановлених фактичних обставин у цій справі при відчуженні спадкового майна територіальна громада має право лише на відшкодування вартості спадкового майна за ринковими цінами, а тому позовні вимоги територіальної громади про визнання спадщини відумерлою та передачу її позивачу задоволенню не підлягають.

    Таким чином, оскільки право власності перейшло до нового власника, який на законних підставах його зареєстрував, таку спадщину не можна визнати відумерлою.В свою чергу, громада має інтерес, який полягає в тому, що громада втратила це майно і може вимагати грошової компенсації.

        Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955.

Все буде Україна!

Також долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

1 005 просмотров0 комментариев
bottom of page