top of page

Новий земельний податок та нова форма податкової декларації з плати за землю

Юрист Земельного фонду України

Ірина Назаренко

З 1-го січня 2023 року в Україні запрацювало нововведення щодо стягнення нового збору – мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ), а також запроваджується нова форма податкової декларації з плати за землю.

Так, 30 листопада 2021 року були ухвалені зміни до Податкового кодексу України, які передбачають введення мінімального податкового зобов’язання (МПЗ) щодо земельної ділянки які почали діяти з 01 січня 2023 року.

Збір покликаний зменшити втрати бюджету через ухилення від оподаткування шляхом детінізації аграрної діяльності. МПЗ необхідно сплатити за користування або володіння земельною ділянкою.

МПЗ рахується за формулою, прив’язаною до нормативно-грошової оцінки ділянки або НГО 1 га в області, де вона розташована з урахуванням індексацій.

Є кілька випадків, коли МПЗ не встановлюється і не підлягає сплаті. Це ділянки дачних та садівничих кооперативів, набуті у власність чи користування їх членами за результатами приватизації, землі запасу, ділянки фізичних осіб на праві власності чи користування в межах населених пунктів, ділянки, які зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У 2023 році мінімальне податкове зобов’язання сплачуватиметься за 2022 рік. Від сплати МПЗ за 2022-2023 роки звільнили ділянки на територіях, де йшли або йдуть бої, ділянки, які засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких розміщені фортифікаційні споруди, а також ділянки на тимчасово окупованих територіях.

Також, з 1-го січня 2023 року запроваджується нова форма податкової декларації з плати за землю. Так, Наказом Міністерства фінансів «Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)» від 18 лютого 2022 року № 83, затверджено нову редакцію податкової декларації з плати за землю.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! Основні зміни у новій формі декларації:

- передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (рядок 7);

- розширено перелік правовстановлюючих документів, які є підставою для оподаткування, зокрема, якими посвідчується право на земельні частки (паї) платника, виділені в натурі. Додано вид права за кодом 4 – право на земельну частку (пай) (колонка 3 розділу І);

- для випадків володіння/користування земельними ділянками не повний календарний рік декларація містить такий показник як період володіння/користування земельною ділянкою (колонки 7-8 розділу І, колонки 8-9 розділу ІІ). 

ВАЖЛИВО! Декларацію доповнено інформацією щодо:

- кодів за КОАТУУ (КАТОТТГ) адміністративно-територіальних одиниць та адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонки 10-11 розділу І, колонки 11-12 розділу ІІ);

- дати закінчення терміну дії договору оренди (колонка 7 розділу ІІ);

- строку користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20-21 розділу І);

- деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України (рядки 5.1 та 5.2 розділу ІІІ).

Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

3 240 просмотров0 комментариев
bottom of page