top of page

Набуття права власності на майно осіб, пов'язаних з державою-агресоркою: нові зміни

    10 березня Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України щодо посилення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації" №213, якою врегулював питання набуття права власності на майно осіб, пов'язаних з державою-агресоркою.

     На підставі рішення суду або у порядку спадкування особи, пов'язані з державою-агресоркою, набуватимуть право власності на майно (оскільки обмежити таке набуття неможливо) та зможуть володіти і користуватися цим майном.

       При цьому, така особа зможе звернутися до нотаріусу за вчиненням нотаріальної дії щодо видачі свідоцтва про право на спадщину, а також здійснити державну реєстрацію права власності на таке майно на підставі виданих раніше свідоцтвпро право на спадщину.

      Також внесено зміни до підпункту 1 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів від 28 лютого 2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» стосовно виключень для осіб, пов’язаних з рф.

      Як і раніше, передбачено, що незавершені нотаріальні дії за зверненням особи, пов’язаної з державою-агресором, визначеної постановою КМУ від 3 березня 2022 р. № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації», зупиняються. У разі звернення такої особи за вчиненням нотаріальної дії нотаріус відмовляє у її вчиненні.

      Водночас зазначені обмеження діють до набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, та не поширюються на звернення юридичних осіб, визначених абзацами шостим — дев’ятим підпункту 1 пункту 1 зазначеної постанови Кабінету Міністрів України, та на нотаріальні дії щодо:

-засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства Російської Федерації;

-видачі свідоцтва про право на спадщину;

-посвідчення заповіту військовополоненого.

   Постанова КМУ №213 набуває чинності 20 березня 2023 року.

   Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955.

Все буде Україна!

Також долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

 

143 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page