top of page

Переважне право орендаря при купівлі землі сільськогосподарського призначення

Детальніше питання розкриваємо у цьому відео.

Купівля-продаж земельної ділянки сільськогосподарського призначення (паю) здійснюється з дотриманням переважного права на придбання.

Якщо ви орендар – у вас є переважне право на купівлю земельної ділянки.

Якщо ви користуєтеся земельною ділянкою на підставі будь-якого іншого договору, але не договору оренди, наприклад, на підставі договору емфітевзису, то у вас немає переважного права.

Суть такого переважного права полягає у тому, що орендар має пріоритет (перевагу перед іншими покупцями) на купівлю земельної ділянки, яку він орендує, але за тією ціною, яку визначив продавець.

Проте, варто зазначити, що переважне право купівлі земельної ділянки діє лише у разі продажу земельної ділянки. Якщо земельна ділянка відчужується у будь-який інший спосіб (наприклад, шляхом дарування, міни, але не шляхом продажу), то в такому разі переважного права на придбання земельної ділянки в орендаря немає.

Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.

У першу чергу переважне право має особа, яка має спеціальний дозвіл на видобування корисних копалин загальнодержавного значення за певних умов, а у другу чергу - орендар земельної ділянки. Тобто орендар може реалізувати своє переважне право лише у разі відсутності суб'єкта першої черги або у разі його відмови від купівлі.


Реалізація переважного права має свої особливості, залежно від обраного власником способу продажу с/г ділянки – шляхом укладення договору купівлі-продажу або на земельних торгах (аукціоні).


Своє переважне право купівлі орендар має право реалізувати за умови, що він сплачує ціну, за якою здійснюється продаж земельної ділянки, а в разі продажу на аукціоні (земельних торгах) - якщо його пропозиція є рівною пропозиції, що є найбільшою із запропонованих учасниками аукціону (земельних торгів), а також виконує всі інші умови договору купівлі-продажу, встановлені продавцем.


Якщо власник земельної ділянки, яка перебуває в оренді, вирішив її продати, він зобов’язаний не пізніш як за два місяці до дня укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки зареєструвати намір щодо продажу земельної ділянки у ДРРП.

Заява про державну реєстрацію такого наміру подається нотаріусу, який здійснюватиме нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу, разом з проектом такого договору.


В сою чергу нотаріус зобов'язаний протягом 3 робочих днів повідомити орендаря про намір продажу с/г ділянки цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку.


Якщо орендар має намір скористатися переважним правом купівлі с/г ділянки, він має повідомити про це нотаріуса протягом місяця цінним листом з описом вкладень та повідомленням про вручення або особисто під розписку.


Протягом місяця з дня отримання такого повідомлення нотаріус за погодженням із продавцем ділянки повинен призначити день і час укладення договору купівлі-продажу та належним чином повідомити про це орендаря.


Орендар вважається таким, що відмовився від свого переважного права купівлі с/г ділянки, якщо протягом місяця з дня, коли був належним чином повідомлений нотаріусом про намір продажу земельної ділянки, він:

  • не повідомив належним чином нотаріуса про бажання скористатися переважним право;

  • відмовився від укладення договору купівлі-продажу с/г ділянки;

  • не з'явився у призначені день і час для укладення договору (за умови, що був належним чином повідомлений про них нотаріусом).

Також слід зазначити, що до 01 січня 2024 року юридичні особи не можуть набувати у власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Проте, Земельним кодексом України встановлено, що орендар може передати своє переважне право купівлі такої земельної ділянки іншій особі, яка відповідно до закону може набувати у власність таку земельну ділянку.


Передача переважного права купівлі с/г ділянки здійснюється за письмовим договором. Істотні умови такого договору законодавством не визначені.

Орендар має здійснити державну реєстрацію передачі переважного права іншій особі як обтяження права на ділянку через ЦНАП або нотаріуса. До особи, якій передано переважне право купівлі с/г ділянки, переходять усі права та обов'язки попереднього орендаря. Протягом 3 днів з дня державної реєстрації договору про передачу переважного права орендар повинен належним чином повідомити власника ділянки про таку передачу.


Якщо така передача відбулася після повідомлення нотаріусом про намір власника продати с/г ділянку, орендар зобов'язаний повідомити особу, якій він передав це право, про такий намір. Передати переважне право можна тільки 1 раз.


Таким чином, законодавством закріплене переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки сільськогосподарського призначення, а у випадку неможливості такої купівлі – передачу такого права іншому суб'єкту. У разі продажу с/г ділянки з порушенням переважного права її купівлі орендар має право пред'явити до суду позов про переведення на нього прав та обов'язків покупця.


Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру


Слава Україні!



373 просмотра1 комментарий

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page