top of page

На який строк може бути укладений договір оренди землі?

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!

Однією з істотних умов договору оренди землі є строк його дії. Строк договору оренди між приватними особами узгоджується сторонами в самому договорі, проте необхідно враховувати особливості, передбачені чинним законодавством, оскільки дуже часто сторони вважають, що мінімальний термін строку дії договору встановлений для всіх видів земель.


Відповідно до ст. 19 Закону України "Про оренду землі" строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. Дата закінчення дії договору оренди обчислюється від дати його укладення. Право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації такого права.


При передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 7 років.


Для земельних ділянок сільськогосподарського призначення, переданих в оренду для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду), не може бути меншим як 25 років.


При передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які є земельними ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація, строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 10 років.


Проте, слід враховувати, що землі сільськогосподарського призначення не обмежуються землями для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства. До них також, зокрема, відносять:

  1. для сінокосіння і випасання худоби;

  2. для садівництва;

  3. для городництва.

Однак на такі земельні ділянки, як і на земельні ділянки несільськогосподарського призначення, не розповсюджується вимога про мінімальний строк договору оренди землі. Тобто строк дії такого договору може бути хоч рік.


Перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок. Строк, що визначений роками, спливає у відповідні місяць та число останнього року строку.


Якщо з мінімальним строком оренди землі все зрозуміло, то зі строком максимальним, який не може перевищувати 50 років, треба бути уважним у тих випадках, коли договір спочатку укладено на менший строк, а потім здійснюється його пролонгація або вносяться зміни до договору в частині строку дії договору оренди.


Так, дата закінчення дії договору оренди обчислюється від дати його укладення, то загальний строк договору, який пролонговано чи внесено зміни до нього в частині строку дії буде рахуватися від дати укладення первісного договору, а не додаткової угоди.

На жаль, досить часто орендарі зловживають своїми правами та ставлять власників землі в дуже незручне становище, зокрема і в частині строків оренди. Судова практика також часто стає на бік агровиробників, тому за таких умов радимо ретельніше підходити до укладення або переукладення договору оренди землі.

Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!

644 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page