top of page

Як оформити право власності на пай власникам сертифікатів?

До 1 січня 2025 року власники сертифікатів на право на земельну частку (пай) або його спадкоємці повинні оформити право власності на земельну ділянку, оскільки після 1 січня 2025 року невитребувані ділянки будуть визнані безхазяйними та передані у комунальну власність територіальної громади.

Невитребуваною є земельна частка (пай), на яку не отримано документа, що посвідчує право на неї, або земельна частка (пай), право на яку посвідчено відповідно до законодавства, але яка не була виділена в натурі (на місцевості). 

Сертифікат на земельну частку (пай) засвідчує право власника на отримання земельної ділянки та містить дані про її вартість та площу в умовних кадастрових гектарах, тобто сертифікат на земельну частку (пай) не є підтвердженням права власності на саму ділянку.

Саме оформлення у власність земельної частки (паю) передбачає заміну сертифіката про право на таку земельну частку на витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності на земельну ділянку.

    Для оформлення права власності на земельну ділянку (пай), громадянам необхідно:

   1. Звернутися до сільської/селищної/міської ради, на території якої розташована земельна частка (пай) із письмовою клопотанням про передачу у власність земельної ділянки та надання дозволу на розробку документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної в натурі (на місцевості).

   2. Після отримання рішення ради необхідно звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості);

   3. За результатами розробки вказаної документації потрібно зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номеру та отримативитяг з Державного земельного кадастру.

   4. Звернутися до відповідної ради, щоб затвердити розроблену проектну документацію та отримати рішення ради про передачу у власність земельної ділянки на місцевості.

    5. З відповідним рішенням ради необхідно звернутись до державного реєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримати Витяг про державну реєстрації права власності на нерухоме майно, а саме земельну ділянку (пай).

   

    Для тих, хто пропустить строк оформлення з поважних причин, суд, за відповідним позовом, може визначити додатковий строк, достатній для такого оформлення.

     Тому, якщо Ви є власником земельного паю, необхідно вчасно оформити документи на земельну ділянку, щоб зберегти своє право на земельний пай після 1 січня 2025 року.

     Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

700 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page