top of page

Мораторій на виконання зобов’язань перед державою-агресором

Співпраця з державою-агресором є певним способом спонсорування війни, тому в Україні законодавчо обмежують та сприяють припиненню будь-якої взаємодії з Росією та особами, пов’язаними з нею.

      03 березня 2022 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації» №187.

    Зазначеною Постановою запроваджено мораторій (заборону) на:

1) виконання, у тому числі в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань, кредиторами (стягувачами) за якими є Російська Федерація або особи, пов’язані з державою-агресором.

2) відчуження, передачу в заставу, будь-які інші дії, які мають чи можуть мати наслідком відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, транспортних засобів, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання Російською Федерацією або особами, пов’язаними з державою-агресором, крім безоплатного відчуження на користь держави Україна;

3) відчуження, передачу в заставу, будь-які інші дії, які мають чи можуть мати наслідком відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, транспортних засобів, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання на користь осіб, пов’язаних з державою-агресором, або на користь Російської Федерації.

До осіб, пов’язаних з державою-агресором належать:

- громадяни Російської Федерації, крім тих, що проживають на території України на законних підставах;

- юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства Російської Федерації;

- юридичні особи, створені та зареєстровані відповідно до законодавства України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером), що має частку в статутному капіталі 10 і більше відсотків, якої є Російська Федерація, громадянин Російської Федерації, крім того, що проживає на території України на законних підставах, або юридична особа, створена та зареєстрована відповідно до законодавства Російської Федерації.

      Як відомо, зобов’язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 Цивільного кодексу України, зокрема з договорів та інших правочинів. З огляду на те, що земельні відносини, в тому числі оренда,  виникають з договорів, то на такі зобов’язання також поширюється дія цього мораторію.

     Таким чином, виконання будь-яких зобов’язань (поставка товару, сплата за оренду, позика та інші правочини) та відчуження нерухомого майна, цінних паперів тощо на користь осіб, пов’язаних з державою-агресором чи відчуження нерухомого майна, цінних паперів тощо такими особами є забороненим.

Будь-які правочини (у тому числі довіреності), укладені з порушенням мораторію, є нікчемними. 

 Нотаріальне посвідчення та державна реєстрація правочинів, що порушують мораторійзабороняється.

   Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

    Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратораhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955.

Все буде Україна!

Також долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net


77 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page