top of page

Ліквідація юридичної особи-орендаря: що з договором оренди землі?

Ліквідація юридичної особи — припинення існування юридичної особи шляхом внесення відповідного запису до  Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.  Саме з днем внесення такого запису пов'язане повне припинення юридичної особи. 

  Статтею 31 Закону України «Про оренду землі» імперативно встановлено, що договір оренди землі припиняється у разі ліквідації юридичної особи-орендаря.

      Після внесення до ЄДР запису про припинення юридичної особи-орендаря перестає існувати правова підстава для користування майном, тому земельна ділянка підлягає поверненню орендодавцю.

       Для припинення права оренди за договором необхідно дочекатися на появу в ЄДР запису про припинення юрособи-орендаря та звернутися до реєстратора із заявою про проведення реєстрації припинення права оренди внаслідок ліквідації орендаря.

       У разі відмови державного реєстратора у проведенні реєстрації припинення права оренди земельної ділянки, необхідно уважно ознайомитись із причиною відмови.  Якщо така причина прямо не визначена законодавством та/або не відповідає дійсності, слід оскаржити таку відмову в суді.

      Також варто відрізняти ліквідацію юридичної особи-орендаря від реорганізації. Ліквідація — це форма припинення юридичної особи, при якій припиняються всі її права й обов’язки. Під час реорганізації юридична особа теж припиняється, але всі її права й обов’язки у порядку правонаступництва переходять до нової (іншої) юридичної особи.

      У ст. 32. Закону України «Про оренду землі»зазначено, що реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

     Таким чином, у разі ліквідації орендаря договір оренди землі припиняється автоматично, а моментом припинення договору оренди землі є дата внесення до ЄДР відомостей про припинення юридичної особи-орендаря.

      Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

641 просмотр0 комментариев
bottom of page