top of page

Договір що підписаний невідомою особою замість тієї, що зазначена в правочині – є недійсним

Друзі, сьогодні поговоримо про досить цікавий різновид порушення прав громадян на їхню власність щодо земельних ділянок. На превеликий жаль, таке явище, як підробка підпису (особливо на договорах оренди та додаткових угодах до них), трапляється нерідко і відповідно вже є ціла низка випадків, що створили певну юридичну практику з цього питання.

​Причини, які сприяють підробці підписів на договорах достатньо банальні, як правило це не добропорядність та підступність зацікавленої сторони, а також недосягнення компромісів щодо оренди земельної ділянки. Як приклад, можна навести випадки, коли орендар намагається подовжити термін оренди або змінити розмір орендної плати, а власник ділянки (орендодавець) не погоджується на такі умови чи має намір після закінчення основного договору самостійно обробляти власний наділ або ж передати його в оренду іншому (більш відповідальному) орендареві.

Відповідно до статті 207 Цивільного кодексу України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його сторонами. При цьому якщо правочин укладається без нотаріального посвідчення, а зокрема договір оренди земельної ділянки не передбачає такої обов’язковості, то довести що договір підписала інша особа, досить складно. Єдиним правильним рішенням щодо захисту власних законних прав та інтересів буде судовий позов про визнання такого договору недійсним. Але варто розуміти, що довести не справжність (підроблення) підпису також має свою специфіку, це і почеркознавча експертиза і залучення відповідних свідків. Проте якщо оригінал договору знайти невдасця або особа, яка начебто не підписувала договір чи додаткову угоду померла, то довести підробку підпису буде майже не можливо.

Саме для того, аби не потрапити в таку не приємну ситуацію власникам земельних ділянок, які здають свої наділи в оренду, варто дотримуватись простих правил:

• укладати договір виключно з суб’єктом про якого відома інформація, щодо постійного місця знаходження та прозора історія господарювання і взаємовідносин з іншими орендодавцями. Перевірити це не складно спілкуючись з іншими власниками земельних ділянок, або по реєстрам судових справ (якщо такі спори виникали раніше);

• особисто надавати орендарю та отримувати від ного всі документи (письмові пропозиції, листи, тощо), а також наполягати на отриманні другого примірнику документів, на яких ставите власний підпис;

• уважно читати всі умови, які пропонуються договором чи додаткової угоди, а ще краще довірити цю справу фахівцям;

• вимагати обов’язково скріплювати підпис печаткою (у випадку якщо орендарем є юридична особа), або застосовувати ідеальний варіант – нотаріальне посвідчення договору, адже необов’язковість – не означає неможливість.

 

Завжди варто пам’ятати просту істину – краще попередити ситуацію, а ніж потім шукати вихід з неї!

Шановні учасники групи #ЗемельнийфондУкраїни, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:


656 просмотров0 комментариев
bottom of page