top of page

Діючі обмеження та заборони для громадян рф в Україні

Розглядаємо дану тему у відео!


Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!

Після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну майже кожна країна анонсує та запроваджує певні обмеження для російського бізнесу та її громадян.

В свою чергу МЗС України 24 лютого 2022 року оголосило про розрив дипломатичних відносин з рф без розриву консульських відносин, відповідно до статті 2 Віденської конвенції про консульські зносини 1963 року.

Наразі в Україні готують комплексний закон про врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних із державою-агресором. Поки він не прийнятий, парламент та уряд встановили низку обмежень для громадян рф.


1. Забороняється відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, транспортних засобів, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання, їх передача в заставу, будь-які інші дії, які мають чи можуть мати наслідком їх відчуження, як особами, пов’язаними з державою-агресором, так і на користь цих осіб чи рф (Постанова КМУ №187 від 03 березня 2022 року) .

Особами, пов’язаними з державою-агресором, є:

  1. громадяни рф, крім тих, що проживають на території України на законних підставах;

  2. компанії, зареєстровані в рф;

  3. компанії, зареєстровані в Україні, в яких кінцевим бенефіціарним власником або власником частки в 10 і більше відсотків є рф, громадянин рф або російська компанія.

Правочини (у тому числі довіреності), укладені з порушенням цієї заборони, у тому числі, якщо ними передбачається відповідне відчуження у майбутньому, є нікчемними. Нотаріальне посвідчення правочинів, що порушують зазначений мораторій, забороняється. Єдиний виняток — безоплатне відчуження/передача на користь держави Україна.

Також слід зазначити, що на підставі рішення суду або у порядку спадкування громадяни рф можуть набувати право власності на майно та володіти і користуватися цим майном.


2. Обмеження нотаріальних послуг

Незавершені нотаріальні дії за зверненням громадянина рф зупиняються. У разі звернення такої особи за вчиненням нотаріальної дії нотаріус відмовляє у її вчиненні.

Водночас зазначені обмеження діють до набрання чинності законом щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, та не поширюються на нотаріальні дії щодо:

  • засвідчення справжності підпису на заяві про вихід з громадянства Російської Федерації;

  • видачі свідоцтва про право на спадщину;

  • посвідчення заповіту військовополоненого.


3. Судові рішення на користь росіян не виконуються.

Зупиняється вчинення виконавчих дій, стягувачами за якими є: 1) російська федерація; 2) її громадяни; 3) компанії, зареєстровані в рф; 4) компанії, зареєстровані в будь-якій іншій країні (окрім України), в яких кінцевим бенефіціарним власником або учасником є рф, громадянин рф або російська компанія.

Зазначене обмеження не застосовується до громадян рф, які проживають на території України на законних підставах, та юридичних осіб, створених та зареєстрованих відповідно до закону України, кінцевим бенефіціарним власником, членом або учасником (акціонером) яких є виключно громадяни рф, які проживають на території України на законних підставах, або виключно громадяни України та громадяни рф, які проживають на території України на законних підставах.

Ці зміни передбачені в Законі України «Про внесення змін до розділу XIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження».


Що стосується документів, виданих на території рф чи білорусі, то 01.12.2022 року прийнятий Закон України «Про зупинення дії та вихід з Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах та Протоколу до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року».


Тобто, із дати зупинення дії Конвенції 1993 року у відносинах з рф та республікою білорусь до документів, виданих на території цих країн, при їх пред’явленні на території України повинна застосовуватися вимога засвідчення документів апостилем.


Водночас, під час воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування документи, виготовлені або засвідчені на території росії і білорусі установою або спеціально на те уповноваженою особою в межах їх компетенції за установленою формою і скріплені гербовою печаткою, приймаються на території України без проставлення апостиля. (Постанова КМУ від 04 лютого 2023 року №107).


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Задавайте питання у коментарях, звертайтеся за консультаціями та замовляйте послуги.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру


Слава Україні!

1 079 просмотров0 комментариев
bottom of page