top of page

Державний бюджет на 2023 рік, який він для бюджетів громад?

На початку нового року кожна громада планує свої дії на наступні дванадцять місяців. Основою для реалізації спланованих заходів є фінансування, закладене до бюджету відповідної громади, але варто акцентувати увагу на тому, що ключовий вектор формування такого річного кошторису є прийнятий Верховною Радою України державний бюджет.

Бюджет – це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються відповідно органами державної влади, органами влади АРК та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду (ст. 2 Бюджетного кодексу України).

У без перебільшення історично рекордний терміни 3 листопада 2022 року Верховна Рада України затвердила Закон України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

Згідно з документом, загальний обсяг фінансового ресурсу місцевих бюджетів на 2023 рік становить 605,1 млрд грн, в тому числі:

• доходи місцевих бюджетів – 420,9 млрд грн

• за загальним фондом – 397,5 млрд грн;

• за спеціальним фондом – 23,4 млрд грн;

• трансферти з державного бюджету – 184,2 млрд грн.

До основних нововведення та змін, які стосуються місцевих бюджетів можна віднести:

• У 2023 році продовжено норму щодо зарахування збільшеного нормативу ПДФО до бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад на рівні 64% за рахунок зменшення нормативу зарахування ПДФО до державного бюджету (21%).

• Горизонтальне вирівнювання для бюджетів місцевого самоврядування здійснено на основі очікуваних надходжень ПДФО у 2022 році.

• Утворено фонд ліквідації наслідків збройної агресії, який спрямовуватиметься на будівництво громадських будівель, захисних споруд, ремонт об’єктів критичної інфраструктури, ремонт будівель для забезпечення житлом ВПО, розробка ПКД для зруйнованих об’єктів, закупівля шкільних автобусів, спецтранспорту для охорони здоров’я та комунальних підприємств з благоустрою.

• Удосконалюється механізм визначення ліміту загального обсягу місцевого та гарантованого боргу.

• Спрощуються норми щодо акцизу з пального.

• Упорядковуються норми щодо фінансування охорони здоров’я у зв’язку із переходом на механізм державних фінансових гарантій.

• Виключено із видатків місцевих бюджетів видатки на фахову передвищу освіту на умовах державного замовлення.

• З 1 липня фінансування бюро судмедекспертизи буде передано з місцевих бюджетів до державного бюджету.

• Продовжується до 1 січня 2025 року термін дії пункту 20-6 частини першої статті 91 БКУ щодо місцевих програм підтримки автомобільних підприємств санітарного транспорту.

• Встановлено зарахування до державного бюджету єдиного податку, платником якого є електронний резидент (е-резидент).

• Кабінету Міністрів України в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації надано повноваження щодо визначення особливостей передачі коштів на здійснення окремих видатків місцевих бюджетів від однієї до іншої місцевої ради у вигляді міжбюджетного трансферту до відповідного місцевого бюджету.

• Для однозначного тлумачення положень та для забезпечення єдиної практики застосування норм бюджетного законодавства уточнено норму щодо здійснення військовими адміністраціями функції органів місцевого самоврядування, їх виконавчих органів, місцевих державних адміністрацій, військово-цивільних адміністрацій у частині бюджетних повноважень.

• До місцевих бюджетів і надалі зараховуватиметься ПДФО з грошового забезпечення та інших виплат військовослужбовцям.

Окремі бюджетні програми зазнали скорочення при підготовці до другого читання, а саме:

• Фонд ліквідації наслідків збройної агресії скорочено із 19,4 до 16,1 млрд гривень, тобто на 3,3 млрд гривень; 

• Резервний фонд скорочено із 22,5 до 20,5 млрд гривень, тобто на 2 млрд гривень, ресурс спрямовано на формування Державного фонду регіонального розвитку.

На жаль, в Держбюджеті 2023 року не здійснено уточнення показників базової та реверсної дотацій у розрізі бюджетів територіальних громад, не враховано кількість внутрішньо переміщених осіб, як це було передбачено на початку його формування.

Таким чином, можемо говорити, про те, що 2023 рік буде мати свої особливості, які внесла війна та, як наслідок порушення традиційних соціально-економічних зв’язків. Про те, віримо що цей рік стане переможним для України і почнеться новий відлік відбудови та становлення.

Шановні учасники групи #ЗемельнийфондУкраїни, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

94 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page