top of page

Дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення

Договір дарування - це домовленість, за якою одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність (ч. 1 ст. 717 ЦК України).

    Договір дарування належить до безоплатних правочинів, за умовами якого обдаровуваний не має перед дарувальником будь-якого зобов’язання матеріального характеру. Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, НЕ є договором дарування.

     За договором дарування земельна ділянка сільськогосподарського призначення може бути відчужена лише на користь іншого з подружжя, родичів (дітей, батьків, рідних (повнорідних і неповнорідних) братів і сестер, двоюрідних братів і сестер, діда, баби, онуків, правнуків, рідних дядька та тітки, племінниці та племінника, пасинка, падчериці, вітчима, мачухи).

    Також при посвідченні договору нотаріус буде перевіряти дотримання вимог щодо загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які вправі набувати у власність одна особа (максимальний розмір - 100 гектарів на одну особу). Якщо за результатами перевірки виявлено невідповідність встановлених законодавствомвимогам, то нотаріус відмовить у посвідченні договору дарування.

     Для укладення та посвідчення договору дарування земельної ділянки сільськогосподарського призначення необхідно звернутися до нотаріуса за місцезнаходженням землі або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору.

    Для оформлення договору орієнтовний перелік документів такий:

-паспорт та РНОКПП кожного з учасників угоди;

-документ, який підтверджує право власності на землю (свідоцтво про право власності на земельну ділянку; Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; Державний акт);

- звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;

-витяг з Державного земельного кадастру;

- якщо земля була набута у шлюбі або той, хто її дарує, перебуває у ньому, потрібна згода чоловіка чи дружини на оформлення такого договору, свідоцтво про шлюб або про його розірвання.

    Зверніть увагу, що земельна ділянка обов’язково повинна мати кадастровий номер.

     Що стосується податків, то договір дарування земельної ділянки НЕ обкладається податком (ставка дорівнює нулю):

-родичу першого ступеня (діти, батьки, один із подружжя),

-другого ступеня споріднення (онуки, дідусі/бабусі).

   В іншому випадку в процесі дарування земельної ділянки (між фізичними особами-резидентами) дарунок обкладається ставкою 5% від вартості ділянки.                

   Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

821 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page