top of page

Чи потрібно індексувати орендну плату?

Питання індексації орендної плати викликає багато непорозумінь як з боку орендаря, так і з боку орендодавця, оскільки законодавством не визначено чіткого механізму індексації, а сторони мають право самостійно вирішувати чи буде індексуватися орендна плата. 

   Відповідно до ст.21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата обчислюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди земельної ділянки.

   Тобто, якщо в договорі прописано, що орендна плата  не підлягає  індексації, то на розмір орендної плати не впливають інфляційні процеси, вона не збільшується на індекс інфляції.

  Зверніть увагу, що якщо в Договорі не згадується про проведення індексації, то орендна плата підлягає обов'язковій індексації.

   Оскільки законодавством не встановлено порядок індексації орендної плати, сторони мають право самостійно визначити в договорі бажаний для них механізм індексації.

  Також таку індексацію не слід плутати з індексацією НГО. Хоча природа обох цих величин базується на індексі споживчих цін, механізм їх застосування різний. НГО індексується Держгеокадастром на державному рівні, а орендна плата – орендарем.

Судова практика показує, що розмір орендної плати не підлягає автоматичній зміні у зв'язку із проведенням щорічної індексації НГО.  

  Наприклад, Верховний Суд у постанові від 16березня 2020 року у справі №922/1658/19 зазначив, що за загальним правилом індексувати необхідно лише орендну плату, якщо інше не передбачено в договорі оренди. Індексація ж НГО повинна проводитися, як правило, для визначення розміру земельного податку за відсутності договору оренди земельної ділянки. Якщо обов’язкова індексація НГО не встановлена в договорі, то індексується тільки орендна плата.

  Слід наголосити, що якщо орендар вноситьорендну плату без урахування індексації, це може бути підставою для дострокового розірвання договору.

Наприклад, у постанові Сумського апеляційного суду від 26 листопада 2020 року у справі №585/1025/20 було зазначено, що неналежне виконання умов договору, а саме часткове невиконання обов’язку зі сплати орендної плати, також є порушенням умов договору оренди земельної ділянки. Орендар має право вимагати розірвання такого договору, навіть якщо в подальшому заборгованість була сплачена, оскільки згідно зі ст. 526 Цивільного кодексу зобов’язання повинне виконуватися належним чином відповідно до його умов і вимог закону, інших правових актів, а за відсутності таких умов і вимог – згідно зі звичаями ділового обороту або іншими зазвичай пред’явлюваними вимогами. 

Таким чином, не забувайте про індексацію орендної плати, оскільки в іншому випадку в орендодавця з’явиться суттєва підстава для дострокового розірвання договору оренди через суд. 

 Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955.

Все буде Україна!

Також долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

1 039 просмотров0 комментариев
bottom of page