top of page

Чи може бути визнано недійсним договір оренди комунальної землі у зв'язку з відсутністю НГО?

У Постанові Верховного Суду від 05 липня 2023 року у справі    №912/2797/21 розглянуто питання визнання недійсним договору оренди земельної ділянки у зв'язку з визначенням орендної плати без застосування НГО.

    Сторони обумовили договором, що НГО земельної ділянки на момент укладення договору не проведена у зв'язку з відсутністю розробленої та затвердженої нормативної грошової оцінки с. Мала Скельова . Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі в розмірі 5 % від НГО площі ріллі по області.

    Суд зазначив, що нормативна грошова оцінка спірної земельної ділянки не могла була визначена внаслідок того, що межі населеного пункту -  села Мала Скельова не були визначені, а розрахунки нормативної грошової оцінки земельних ділянок в межах населених пунктів мали проводитися з урахуванням технічної документації населених пунктів. Також встановлено, що нормативна грошова оцінка земель населеного пункту не затверджувалася.

    Верховний Суд зазначив, що на орендаря не може покладатися тягар відповідальності за невчинення радами компетентних дій з визначення меж населеного пункту, на території якого розташована земельна ділянка. З іншого боку, невчинення сільською радою дій щодо затвердження меж населеного пункту не позбавляє її права комунальної власності на земельну ділянку та не заперечує можливості її використання, зокрема, передачі в користування іншим особам.        

    У такому випадку рада може втратити частину потенційного доходу, якщо визначена без нормативної грошової оцінки плата за землю буде нижчою, ніж орендна плата, яка б визначалася із застосуванням такої оцінки.

   Тому у звʼязку з неможливістю розрахунку НГО спірної земельної ділянки з вини державних органів, які не визначили межі населеного пункту та нормативну грошову оцінку квадратного метра землі у ньому, сторони цього договору не могли бути позбавлені права на здачу землі в оренду та реалізації права на землекористування, внаслідок чого правомірно визначили в договорі як тимчасову, орендну плату відповідно до приписів підпункту 288.5.1 пункту 288.5 статті 288ПК України в розмірі 5% від нормативної грошової оцінки ріллі по області.

      Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page