top of page

Безхазяйне майно та порядок взяття його на облік органом місцевого самоврядування

Не рідко ми можемо бачити на території населених пунктів або за їх межами старі занедбані будівлі, які просто руйнуються. Досить часто такі споруди несуть певну загрозу, адже є небезпечними з точки зору можливого руйнування. Але є й інший бік цієї ситуації, коли занедбана будівля може отримати «нове життя», особливо у тому випадку коли є зацікавлена особа-інвестор. Як правило від реалізації безхазяйного майна виграє і громада і особа яка зацікавлена отримати у власність даний об’єкт.

Давайте послідовно розглянемо особливості такого майна.

Так, відповідно до ст. 335 Цивільного кодексу Укранибезхазяйною є річ, яка не має власника або власник якої невідомий.

Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені.

Виявлення та взяття на облік безхазяйного майна

Для виявлення та взяття на облік безхазяйного майна органам місцевого самоврядування потрібно провести низку організаційних та практичних заходів.

Перш за все, зважаючи на практику органів місцевого самоврядування України здійснюють 5 наступних кроків:

Крок І. Виявлення безхазяйного нерухомого майна;

Крок ІІ. Фіксація факту наявності безхазяйного нерухомого майна;

Крок ІІІ. Взяття на облік безхазяйного нерухомого майна;

Крок ІV. Звернення до суду з позовною заявою про передачу у комунальну власність безхазяйного нерухомого майна;

Крок V. Прийняття майна у комунальну власність на підставі рішення суду.

Питання виявлення безхазяйного нерухомого майна можна вирішувати різними шляхами. Для сільських рад оптимальним є створення постійно діючої комісії при виконавчому комітеті, яка буде опікуватися питаннями безхазяйного нерухомого майна, що є на території населених пунктів ради. Звичайно, не кожного дня на території відповідної ради виявляють безхазяйне нерухоме майно, але все ж таки доцільно, аби така комісія діяла постійно, адже не можливо знати наперед, коли вона стане в нагоді.

Для вирішення питань, пов’язаних із безхазяйним майном, у виконавчому комітеті може бути створена відповідна комісія, яка і буде опікуватися цим питанням.

Фіксація факту наявності безхазяйного нерухомого майна

Це питання коректно та чітко потрібно виписати у Положенні про постійно діючу комісію.

Прикладом цьому може слугувати наступне. У разі виявлення безхазяйного нерухомого майна члени комісії повинні проінспектувати таке майно у місці його розташування. За результатами інспектування скласти відповідний акт.

Важливо! У разі, якщо відомості про власника відсутні, звертаємося до цього ж органу із заявою стосовно взяття такого майна на облік як безхазяйного.

Взяття на облік безхазяйного нерухомого майна. Для вирішення питання взяття на облік безхазяйного нерухомого майна потрібно звернутися до органу, який здійснює реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень. У такому випадку це Центр надання адміністративних послуг районної державної адміністрації. При цьому подається заява про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна встановленого зразку. Також на сьогодні на порталі «Дія» функціонує послуга – «Взяття на облік безхазяйного нерухомого майна» (код 00049), з описом повного механізму її реалізації.

Інформацію про факт взяття на облік такого майна комісія розміщує у друкованих медіа.

Метою надання такої інформації є встановлення власника безхазяйного майна. Якщо після розміщення оголошення власник звертається з документами, що підтверджують його право власності на це майно, він має відшкодувати всі понесені витрати (утримання, збереження майна, виготовлення технічної документації на майно, публікація оголошення тощо).

Якщо власник не з’явився, протягом одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі, маємо право на звернення до суду з позовною заявою про передачу у власність громади цього безхазяйного майна.

Варто звернути увагу! Основною складністю судовихсправ про визнання майна безхазяйним є встановлення факту, що майно не має власника. У разі якщо заява подана щодо дійсно безхазяйного майна, прийняте судом рішення не оскаржується (оскільки немає осіб, зацікавлених в оскарженні), набуває чинності та майно переходить у власність територіальної громади.

Взяття на облік безхазяйного нерухомого майна здійснюється за заявою заявника шляхом звернення до суб’єкта державної реєстрації прав або нотаріуса в установленому для державної реєстрації прав порядку з урахуванням особливостей.

Під час розгляду заяви державний реєстратор встановлює наявність (відсутність) державної реєстрації прав на майно, щодо якого подано таку заяву.

У разі коли підставою для взяття на облік нерухомого майна є відмова власника від права власності на таке майно, державний реєстратор встановлює наявність (відсутність) державної реєстрації припинення права власності на нерухоме майно у зв’язку з відмовою від права власності.

За результатом розгляду заяви державний реєстратор приймає рішення щодо взяття на облік безхазяйного нерухомого майна або рішення щодо відмови у взятті на такий облік.

Державний реєстратор за результатом прийнятого рішення щодо взяття на облік безхазяйного нерухомого майна вносить до спеціального розділу Державного реєстру прав відповідні відомості.

Датою та часом взяття на облік безхазяйного нерухомого майна вважаються дата та час реєстрації відповідної заяви, за результатом розгляду якої державним реєстратором прийнято рішення щодо взяття на облік безхазяйного нерухомого майна.

За наявності підстав для відмови у взятті на облік безхазяйного нерухомого майна державний реєстратор приймає відповідне рішення, яке повинне містити вичерпний перелік обставин, що стали підставою для його прийняття, з відповідним обґрунтуванням їх застосування.

У задоволенні заяви про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна може бути відмовлено у разі, коли:

• безхазяйне майно не підлягає обліку відповідно до закону;

• із заявою про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна звернулася неналежна особа;

• у Державному реєстрі прав наявні записи про державну реєстрацію прав на нерухоме майно, щодо якого подано заяву про взяття на облік;

• у Державному реєстрі прав відсутні записи про припинення права власності на нерухоме майно у зв’язку з відмовою власника від права власності на таке майно (у разі, коли підставою для взяття на облік безхазяйного нерухомого майна є відмова власника нерухомого майна від свого права власності).

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

2 087 просмотров0 комментариев
bottom of page