top of page

Що робити з договором оренди після успадкування земельної ділянки?

Стаття 1217-1219 Цивільного кодексу України визначає, що спадкування – це перехід прав та обов’язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування земельної ділянки здійснюється за законом або за заповітом.

До складу спадщини входять усі права та обов’язки які належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинялися в момент його смерті.

Законом України «Про оренду землі» право на оренду земельної ділянки переходить до спадкоємців. Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої особи, не є підставою для розірвання договору оренди. Право на орендовану земельну ділянку у разі смерті переходить до осіб спадкоємців чи інших осіб, які використовують цю земельну ділянку разом з орендарем, а договір оренди є чинним.

Якщо в самому договорі оренди не зазначено інше, він продовжує діяти до закінчення строку дії, на який його укладено.

Спадкоємці які прийняли спадщину та оформили право власності на земельну ділянку, зобов’язані надіслати орендареві копії документів, що підтверджують право власності на земельну ділянку:

-Свідоцтво про право на спадщину

-Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності

Спадкоємці за їх бажанням можуть укласти з іншою стороною договору додаткову угоду до даного договору про зміну сторони у договорі.

Після зміни власника у орендаря виникає обов’язок сплатити орендну плату за весь час з моменту відкриття спадщини. Орендар може добровільно виплатити спадкоємцю плату за користування ділянкою після смерті попереднього власника. Але якщо орендар не згоден здійсни ти виплату, орендодавець зможе стягнути належні до виплати кошти через суд максимум за три роки.



1 просмотр0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page