top of page

Особливості управління земельними ресурсами в умовах воєнного стану

Обновлено: 18 июл. 2022 г.

Питання, які найчастіше ви задаєте в нашій групі стосовно особливостей управління земельними ресурсами в умовах воєнного стану та від повіді на них:

  • Чи можна передавати в оренду земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва громадянам, не ФОП, адже раніше громадяни брали участь в аукціонах ?

Закон України № 2145-IX не визначає перелік осіб, яким надається право отримати в оренду земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, тому для визначення таких осіб потрібно керуватися чинним законодавством України.

Оскільки ведення товарного сільськогосподарського виробництва передбачає отримання прибутку, тому для цього потрібно зареєструватися фізичною особою-підприємцем із відповідним кодом економічної діяльності або орендарем повинна бути юридична особа.

  • Чи можна передавати в оренду частину сформованої земельної ділянки сільськогосподарського призначення, наприклад є витяг з реєстру на земельну ділянку на площу 20.00 га, а в оренду хочуть взяти тільки 10.00 га, так як решта 10.00 га частково заболочена і частково вкрита чагарником?

Надати частину земельної ділянки в оренду наразі не можливо, оскільки відповідно до Закон України № 2145-IX року технічна документація із землеустрою щодо інвентаризації земель, яка розробляється відповідно до нього, не може передбачати поділ, об’єднання земельних ділянок.

  • Чи можна надавати в оренду земельну ділянку під обслуговування магазину або іншої земельної ділянки не сільськогосподарського призначення, так як вийшов термін дії договору під час воєнного стану?

Можна надавати в оренду земельну ділянку під обслуговування магазину під час дії воєнного стану. Проте потрібно звернути увагу на норму Закон України № 2145-IX згідно якої передача органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування земельних ділянок державної, комунальної власності у власність, користування у період, коли функціонування Державного земельного кадастру призупинено, не здійснюється. Наразі робота Держгеокадастру та державного реєстру речових прав відновлена.

  • Чи можна під час дії воєнного стану передавати в оренду сформовану земельну ділянку комунальної власності з кадастровим номером, з цільовим призначенням 11.02 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної та іншої промисловості. На ділянці розміщені виробничі будівлі приватного підприємства?

Можна надавати в оренду сформовану земельну ділянку комунальної власності з кадастровим номером з цільовим призначенням 11.02 для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної та іншої промисловості під час дії воєнного стану, якщо на даній земельній ділянці розміщені виробничі будівлі та споруди приватного підприємства.

  • Не зовсім зрозуміло, які земельні питання можна розглядати на сесіях відповідних рад. Чи можна надавати земельні ділянки в оренду під водними об’єктами ?

Відповідно до пункту 5 Закону України № 2145-IX під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється. Саме такі питання у період воєнного стану не можуть на даний час розглядатися на сесіях рад.

Що стосується можливостей надання в оренду земельних ділянок під водними об’єктами, то під час воєнного стану порядок їх надання не змінився і продовжує здійснюватися відповідно до чинного законодавства.

  • Чи можна змінювати цільове призначення земельної ділянки сільськогосподарського призначення (наприклад з видом цільового призначення «для іншого сільськогосподарського призначення») на іншу категорію, на приклад, на землі промисловості?

Можна змінювати цільове призначення вказаної земельної ділянки на іншу категорію земель, на приклад, промисловість, відповідно до чинного законодавства.

Зміна цільового призначення такої земельної ділянки можлива шляхом розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на підставі розробленої містобудівної документації місцевого рівня, з подальшим затвердженням проекту землеустрою рішенням сесії відповідної ради та у відповідності до вимог статті 20 Земельного кодексу України.

Зверніть увагу, що відповідно до вимог Закону України № 2145-IX у разі передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на строк до одного року земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності орендарю забороняється зміна цільового призначення земельної ділянки, зміну угідь земельної ділянки, поділ земельної ділянки, об’єднання з іншою і тд. (пункт 27 розділу Х Земельного кодексу України).

  • Чому державні реєстратори реєструють право власності лише на земельні ділянки, рішення про передачу у власність на які були прийняті до 24.02. 2022 року, адже Закон України №2145-IX вступив у дію з 07.04.2022 року?

В такому випадку це не правомірна відмова державного реєстратора, адже Закону України № 2145-IX вступив в дію з 07.04.2022 року тому рішення ради прийняті до введення в дію Закону є чинними і не суперечать законодавству та повинні бути виконані (реалізовані).

  • В нас відбулося засідання сесії 25.02.2022 року і по цих рішеннях люди, нажаль, не можуть зареєструвати право власності. Чи існують роз’яснення про реєстрацію речового права на земельні ділянки?

Відповідно до п.5 ЗУ №2145-IX від 24.03.2022 року під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється. Але враховуючи, що Закон набув чинності лише 07.04.2022 року тобто на момент прийняття рішення вказаний Закон ще не діяв рішення має бути виконане тобто земельна ділянка підлягає державній реєстрації .

Чи можна затверджувати в період воєнного стану документацію із землеустрою або детальний план території для індивідуального дачного будівництва?

Так, під час дії воєнного стану можна затверджувати детальний план території для індивідуального дачного будівництва, проте надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою безоплатної передачі земельний ділянок у власність, а також розроблення такої документації та передача у власність забороняється відповідно до п.5 ЗУ №2145-IX від 24.03.2022 року. Тобто ради можуть затверджувати розроблену документацію із землеустрою тільки ту, яка не стосується земельних ділянок, які з метою безоплатної передачі можуть бути передані у власність.

Чи потрібно вносити зміни до договору оренди земельної ділянки після її поділу у період воєнного стану?

Так, адже при поділі земельної ділянки було сформовано дві (або більше) земельні ділянки, які мають свої кадастрові номери та площу. В даному випадку це істотні зміни, які обов’язково необхідно відобразити в договорі тим більше, що реєстр речових прав відкритий для нотаріусів, які пройшли перевірку та отримали відповідний доступ в тому числі і до Державного земельного кадастру.

Джерело: decentralization.gov.ua

Земельний фонд України створений для того, щоб допомагати громадянам України та розібратися із складними питаннями земельних відносин. Власникам землі та землекористувачам, які звертаються до нас за допомогою, спеціалісти ЗФУ можуть надати більш розгорнуті відповіді та консультації з питань, які вас цікавлять та потребують вивчення ваших документів та матеріалів.

З приводу отримання консультацій, роз’яснень та послуг ви можете звертатися до адміністратора групи Сергія Коновалова, написавши йому в особисті повідомлення

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

Наш сайт https://www.zemfond.net



bottom of page