top of page

Експертна грошова оцінка земельної ділянки

Експертна грошова оцінка земельної ділянки - вид грошової оцінки земельних ділянок, результат визначення вартості земельної ділянки та пов'язаних з нею прав оцінювачем (експертом з питань оцінки земельної ділянки) із застосуванням сукупності підходів, методів та оціночних процедур, станом на дату оцінки.


Для того, щоб зрозуміти з чого складається вартість земельної ділянки, доречно розібратись із факторами, які впливають на збільшення/зменшення вартості.


Об’єктами експертної грошової оцінки є земельні ділянки або їх частини та права на них (наприклад право постійного користування).


Під час проведення експертної грошової оцінки оцінювач використовує один із визначених методикою експертної грошової оцінки підходів (капіталізації чистого операційного або рентного доходу, зіставлення цін продажу подібних земельних ділянок, урахування витрат на земельні поліпшення).


Найпоширенішим підходом є зіставлення цін продажу подібних земельних ділянок.

За методичним підходом, що базується на зіставленні цін продажу подібних земельних ділянок, вартість ЗД встановлюється на рівні цін, які склалися на ринку. При цьому вартість встановлюється шляхом внесення поправок до цін, що враховують відмінності в умовах угод та характеристиках.


Оцінка земельних ділянок, які використовуються як сільськогосподарські угіддя виконується з-за допомогою підходу, що базується на капіталізації чистого операційного або рентного доходу. Для визначення рентного підходу враховується типовий набір культур, що забезпечує ефективне використання, дотримання сівозміни і збереження родючості.


Звертаю вашу увагу, що визначення вартості земельної ділянки експертним шляхом є індивідуальним процесом і оцінювачем може бути застосований лише той методичний підхід, що є найбільш інформаційно обґрунтованим.


Для проведення експертної оцінки вашої земельної ділянки ви можете звернутися до спеціалістів Земельного фонду України і замовити незалежну експертну оцінку земельної ділянки!



2 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page