top of page

Зміни у сфері нотаріату та держреєстрації: нова постанова КМУ

12 травня Кабінет Міністрів України опублікував постанову від 9 травня 2023 р. №469 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану».

     Ключовою зміною є запровадження у переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, нової категорії територій – території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси.

      У сфері нотаріату ухвалені зміни передбачають регламентацію таких питань як перевірка дійсності довіреності, оформленої без використання спеціальних бланків нотаріальних документів, скасування низки обмежень на вчинення окремих нотаріальних дій, зокрема деяких видів правочинів.

    Окрім цього, постановою передбачені такі зміни:

- виключено положення щодо можливості посвідчення довіреностей, засвідчення справжності підпису на заяві про надання дозволу на тимчасовий виїзд дитини за кордон, без використання спеціальних бланків нотаріальних документів.

- додано до кола об’єктів, щодо яких може проводитися нотаріальне посвідчення договорів щодо відчуження, поділу (виділу), об’єкт незавершеного будівництва або майбутнього об’єкта нерухомості;

- запроваджено повну заборону на вчинення нотаріальних дій нотаріусами, робоче місце (контора) яких розташовано в межах тимчасово окупованих рф територіях, включених до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, затвердженого Мінреінтеграції, для яких не визначена дата завершення тимчасової окупації;

- скасовано заборону на нотаріальне посвідчення договорів відчуження нерухомого майна до закінчення 1 місяця з дня державної реєстрації права власності відчужувача такого майна, що було набуте під час дії воєнного стану;

- скасовано припис щодо початку перебігу строку для прийняття спадщини/відмови від її прийняття та видачі свідоцтва про права на спадщину.

    Постанова набирає чинності через 5 днів з дня її опублікування, крім підпункту 2 пункту 3 змін, затверджених цією постановою, який набирає чинності через один місяць з дня її опублікування.

      Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

102 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page