top of page

З якого моменту набуває чинності договір оренди землі?

Друзі, якщо Вам цікаві земельні питання, то підписуйтеся на наш канал та будьте першими, хто дізнається всі актуальні новини. Також не забувайте ставити лайки та коментувати наші відео! Команда «Земельного фонду України» створена для того, щоб допомогти кожному з вас вирішити земельні питання!


Такі питання пов'язані з тим, що дата закінчення договору "прив’язана" до дати набрання чинності таким договором, яку сторони не завжди можуть визначити. Момент набуття чинності договором залежить від того, коли був підписаний такий договір – до 01.01.2013 р. чи після цієї дати.


Нагадуємо, шо до 01.01.2013 р. підлягав реєстрації сам договір оренди, а вже після цієї дати реєстрації підлягає право оренди, а не договір. У Постанові від 18 січня 2023 року у справі №357/8277/19 Верховний Суд зазначив, що після внесення змін щодо виключення реєстрації самого договору оренди земельної ділянки момент реєстрації майнових прав перестав впливати на момент набрання чинності таким договором.


Тобто для договорів оренди землі, підписаних після 01.01.2013, датою укладання договору зазвичай є дата його підписання (або інша дата, вказана у договорі). Однак право оренди земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації права оренди в ДРРП. Договір, укладений до 01.01.2013 року, набуває чинності з дати державної реєстрації договору.


Друзі, не забувайте підписуватись на наш канал, ставити лайки та коментувати відео. З нами Ви будете в курсі всіх земельних нюансів та нововведень.


Дякую за увагу! Намагався, щоб цей ефір був вам корисним! Кожному з вас бажаю успіхів у земельних справах та, звісно, якнайшвидшого миру!


Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955!


Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

7 просмотров0 комментариев
bottom of page