top of page
Фото автораСергій Коновалов

Врегулювання правонаступництва на землю: законопроєкт №10051

Обновлено: 2 окт. 2023 г.

15 вересня 2023 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №10051 «Про внесення змін до статті 104 Цивільного кодексу України щодо правонаступництва на земельні ділянки в процесі припинення юридичної особи».

    Законопроєкт спрямований на уточнення норми щодо правонаступництва в процесі припинення юридичної особи, а саме переходу прав на земельні ділянки в процесі припинення юридичної особи.

    Пропонується доповнити ч.1 статті 104 Цивільного кодексу України реченням такого змісту: «Перехід прав на земельну ділянку в процесі реорганізації, ліквідації юридичної особи визначається у порядку встановленому Земельнимкодексом України.»

    У Пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що ст. 104 Цивільного кодексу України встановлено універсальне правонаступництво у разі реорганізації або ліквідації юридичної особи.

    Проте, земельне законодавство встановлює особливості переходу прав на земельні ділянки, які перебувають на праві постійного користування чи оренди у зв’язку із реорганізацією (перетворенням) державного підприємства, які не враховані у статті 104 Цивільного кодексу України, що призводить до судових спорів.

     У зв’язку з цим, пропонується виправити колізію з універсальним правонаступництвом, яка виникає в процесі реорганізації та ліквідації юридичної особи.

  На думку авторів, законопроект дозволить врегулювати питання переходу прав на земельні ділянки в процесі припинення юридичної особи, що сприятиме зменшенню кількості судових спорів.

    Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

    Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

 

89 просмотров0 комментариев

Comments


bottom of page