top of page

Що робити у разі втрати, пошкодженні чи псуванні правовстановлюючих документів на нерухомість?

Що ж робити в таких випадках, як діяти власнику?

Втрата правових документів на обʼєкти нерухомого майна - справа неприємна, але не безнадійна.

Більш того, втрата документа - не означає втрату самого права власності на об'єкт.

Алгоритм дії власника у таких випадках, у разі, якщо право власності на нерухомість було зареєстровано до 1 січня 2013 р. відповідно до діючого на той час законодавства, визначено у Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 року №1127.

Пунктом 53 зазначеного Порядку в редакції від 16 травня 2023 року - дата набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України від 2 травня 2023 р. № 432 передбачено, що у разі втрати, пошкодженні чи псуванні правового документа, реєстрація права власності або іншого речового права, похідного від права власності, може бути проведена за бажанням заявника на підставі відомостей Державного земельного кадастру чи відповідно на підставі відомостей Реєстру прав власності на нерухоме майно, який є архівною складовою частиною Державного реєстру прав, або у разі коли відповідна реєстрація проводилася виключно на паперових носіях інформації (реєстрові книги, реєстраційні справи), ведення яких здійснювали підприємства бюро технічної інвентаризації, - на підставі відомостей таких носіїв інформації.

⚠️ Державна реєстрація прав у випадку, передбаченому даним пунктом, проводиться з обов'язковим зазначенням у Державному реєстрі прав відомостей про втрату, пошкодження чи зіпсування відповідного документа.

❗️Звертаємо увагу, що відповідно до змін, які набрали чинності з 16 травня 2023 року, зазначений алгоритм дій застосовується не залежно від того, який документ підтверджує право власності на нерухомість: договір купівлі-продажу, дарування, міни, свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, державний акт, рішення суду, тощо.

Отже, сьогодні власнику для реєстрації свого права в Державному реєстрі речовин прав на нерухоме майно (ДРРП) не обовʼязково отримувати, наприклад, дублікат договору чи свідоцтва про право на спадщину, як це було раніше.

Власник/користувач може звернутися до державного реєстратора/ нотаріуса, державний реєстратор/ нотаріус перевірить наявність зареєстрованого права, на підставі відповідних документів у Державному земельному кадастрі чи в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, або на паперових носіях інформації, шляхом надсилання відповідного запиту до БТІ, яке здійснювало таку реєстрацію, та, у разі відсутності підстав для відмови, здійснить державну реєстрацію прав в ДРРП.

Також інформуємо, що у разі зареєстрованих прав на нерухомість вже після 2013 року, тобто, якщо відомості про певне речове право на нерухоме майно внесені до Державного реєстру прав, а правовстановлюючі документи, на підставі яких така реєстрація була проведена, втрачені, зіпсовані чи пошкоджені, не вимагається вчинення жодних додаткових дій для «продовження існування факту державної реєстрації відповідного речового права».

У тому числі відсутня необхідності відновлення свідоцтв про право власності на нерухоме майно, виданих з 01 січня 2013 року до 01 січня 2016 року.

Нагадуємо, що сьогодні право на нерухоме майно посвідчується не документом, а відповідним записом в реєстрі.

У випадку, якщо речове право на обʼєкт нерухомого майна не було зареєстроване взагалі і відомості  про право відсутні в інформаційних системах та паперових носіях інформації, слід користуватись загальним правилом, яке регулює порядок відновлення втрачених, пошкоджених документів.

💡Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

162 просмотра0 комментариев
bottom of page