top of page

Повернення витрат на правову (правничу) допомогу

Оскарження рішень суб’єктів владних повноважень неминуче пов'язане зі зверненням до суду, де позивачу необхідна кваліфікована юридична допомога, що тягне за собою витрати на правову допомогу.


Консалтингова компанія ЗФУ, надаючи клієнтам  професійну правничу допомогу, дбає і про фінансову складуву своїх клієнтів. відтак однією з вимог прохальної частини позову зазначається компенсація витрат на правову допомогу.


В даній справі 120/14612/21-а  оскаржувались дії селищної ради. Суд ухвалив рішення на користь позивача, визнав протиправним та скасував рішення селищної ради  щодо надання позивачу дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність площею 0,010 га із земель с\г призначення,зобов'язав відповідача повторно розглянути клопотання позивача про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки для ведення ОСГ орієнтовною площею 2 га,  та прийняти рішення з урахуванням висновків суду.


Окрім того суд стягнув на користь позивача здійснені ним судові витрати на оплату судового збору в сумі 908,00 грн. та витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 10000,00 грн. за рахунок бюджетних асигнувань селищної ради.


Пунктом 10 ч.3 ст.2 КАС України передбачено, що основними засадами (принципами) адміністративного судочинства, серед іншого, є відшкодування судових витрат фізичним та юридичним особам, на користь яких ухвалене судове рішення.

З переліку судових витрат, визначених ст.132 КАС України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов’язаних з розглядомсправи. До витрат, пов’язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Судовий збір – збір, що справляється на всій території України за подання до суду заяв, скарг, а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат.



Кодекс адміністративного судочинства містить норми, які визначають процедуру відшкодування витрат на професійну правову допомогу, однією з особливостей якої є те, що відшкодуванню підлягають витрати, незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною / третьою особою чи тільки має бути сплачено. Якщо факт надання послуг сам по собі відбувся, є беззаперечним та прийнятим клієнтом –  (ВС/КАС у справі № 280/2635/20 від 21.01.2021 року).

Згідно із ч. 7 ст. 139 КАС України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв’язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Відповідно до практики Європейського суду з прав людини, заявник має право на відшкодування судових та інших витрат лише у разі, якщо доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їх розмір обґрунтованим.

Ми створені для того, щоб допомогти громадянам України розібратися із труднощами земельних відносин. Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

36 просмотров0 комментариев
bottom of page