top of page
Фото автораСергій Коновалов

Особливості спадкування земельних ділянок під час війни

Воєнний стан в Україні та вимушена зміна місця проживання мільйонів українців вимагає адаптації чинного законодавства до реалій сьогодення. Не є виключенням і спадкові правовідносини, які зазнали змін та зараз реалізуються з певними особливостями.

Що необхідно враховувати для реалізації права на спадкування земельних ділянок під час війни?

1.Законодавче обґрунтування.

Особливості процедури спадкування під час воєнного стану визначені:

- Постановою Кабінету Міністрів України "Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану" від 28 лютого 2022 р. № 164 зі змінами, внесеними Постановою Кабінету Міністрів України "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо нотаріату та державної реєстрації в умовах воєнного стану" від 24 червня 2022 р. № 719;

- Порядком вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 року № 296/5, зі змінами, внесеними Наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату» від 11 березня 2022 року № 1118/5.

2.Строк прийняття спадщини.

За загальним правилом, встановленим ч.1 ст.1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою).

Однак, на час воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини або відмови від її прийняття зупиняється, але не більше ніж на чотири місяці, відповідно до п.3 Постанови КМУ №164.

Тобто строк для прийняття (або відмови від) спадщини становитиме 10 місяців:

- для спадщини, 6-місячний строк для прийняття якої не сплинув до набрання чинності п. 3 Постанови №164;

Наприклад, спадщина відкрилася 22 лютого 2022р., то строк для прийняття (відмови від) спадщини спливає 22 грудня 2022 р.

- для спадщини, яка відкрилася під час воєнного стану.

Наприклад, спадщина відкрилася 1 липня 2022 р., то строк для прийняття (відмови від) спадщини спливає 1 травня 2023 р., якщо воєнний стан не буде скасовано або припинено раніше.

Зверніть увагу! Якщо спадщина відкрилася менше ніж за 4 місяці до дня припинення чи скасування воєнного стану, то строк для прийняття (відмови від) спадщини спливає через 6 місяців з дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану.

3.Місце прийняття спадщини.

За загальним правилом заява про прийняття спадщини має бути подана за місцем відкриття спадщини (останнє місце проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме - місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна - місцезнаходження основної частини рухомого майна).

Зважаючи на те, що мільйони українців були вимушені переміститися в більш безпечні регіони нашої країни, а спадщина може бути відкрита в місці, до якого складно або неможливо дістатися, законодавцем були внесені зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Відповідно до них в умовах воєнного або надзвичайного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини. Тобто Ви можете звернутися до нотаріуса за місцем свого проживання чи перебування.

У випадку відсутності доступу до Спадкового реєстру нотаріус заводить спадкову справу без його використання та протягом 5 робочих днів з дня відновлення доступу перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту.

Якщо за результатами перевірки встановлено наявність раніше заведеної спадкової справи у Спадковому реєстрі, заведена без використання Спадкового реєстру спадкова справа передається до нотаріуса, яким раніше заведено спадкову справу.

4. Свідоцтво про право на спадщину.

Відповідно до п.3 Постанови КМУ №164 свідоцтво про право на спадщину видається спадкоємцям після закінчення строку для прийняття спадщини.

Проте забороняється видача свідоцтва про право на спадщину у спадковій справі, заведеній без використання Спадкового реєстру, до її реєстрації у Спадковому реєстрі.

Саме після закінчення строку для прийняття спадщини, а не закінчення дії воєнного стану, Ви можете отримати свідоцтво про право на спадщину, якщо Ваша справа зареєстрована в Спадковому реєстрі.

Висновок

Незважаючи на те, що на час воєнного стану перебіг строку для прийняття (відмови від) спадщини зупиняється, але слід враховувати, що не більше ніж на чотири місяці. Тому за можливістю краще не відтягувати момент подання заяви до нотаріуса, оскільки поновлювати строки необхідно через суд.



180 просмотров0 комментариев

Comentarios


bottom of page