top of page

Орендована земельна ділянка засаджена лісом без згоди власника землі: що робити?

Як відомо, кожна земельна ділянка має своє цільове призначення, яке визначене на підставі відповідної технічної документації із землеустрою та чинного законодавства. Власники та землекористувачі земельних ділянок повинні дотримуватися такого цільового призначення та не використовувати земельні ділянки для інших потреб, тобто Ви не можете будувати будинок на землях для садівництва, як і вирощувати сад на землях для будівництва.

      На практиці можна зустріти неординарні випадки, коли на орендованих землях приватної власності з цільовим призначенням, наприклад, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва засаджують ліс без згоди власника земельної ділянки. Натомість порядок використання земельних ділянок, наданих у власність для  товарного сільськогосподарського виробництва, спрямований на ведення такого виробництва на ринкових товарних засадах, коли продукти виробляються не для власного споживання виробника, а для продажу, тобто споживання іншими членами суспільства, та відповідно аж ніяк не для засадження лісу.

        Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди.Тому, якщо Ви виявили, що Ваша земельна ділянка засаджена лісом, то враховуючи поняття права власності та цільове призначення земельної ділянки, це порушує права володіння, користування та розпорядження належною власнику земельної ділянки з боку:

-Лісового господарства, оскільки перевищено повноваження та не дотримано правил засадження лісів;

-орендаря, оскільки допущено нецільове використання земельної ділянки відповідно до договору оренди.

       Для встановлення факту незаконного засадження лісу першочергово необхідно звернутися з заявою до органу місцевого самоврядування про проведення перевірки в присутності власника земельної ділянки і в присутності уповноваженої особи орендаря.

      Враховуючи те, що Лісгосп не має повноважень щодо садіння лісів на землях приватної власності, то варто звернутися до поліції з заявою про вчинення правопорушення, а саме перевищення повноважень лісгоспом, після чого буде відкрите кримінальне провадження. ​Працівникамиполіції проводиться перевірка із залученням інспектора в сфері земельних відносин в межах кримінального провадження та в подальшому залучення органу прокуратури.

      Згідно із вимогами законодавства, кожен лісокористувач (установа чи підприємство, в управлінні якого знаходиться ділянки лісового фонду) зобов’язаний проходити процедуру лісовпорядкування. Під час неї, в тому числі, проходить інвентаризація кожної лісової ділянки, і встановлюються її основні характеристики (вік, породний склад, площа, запас деревини тощо). На основі зібраних матеріалів готується низка карт, зокрема «плани лісонасаджень, пофарбовані за панівними породами». Такі плани готуються і по цілих підприємствах, і по окремих лісництвах.Зокрема, на таких картах можна побачити місцерозташування конкретного кварталу-виділу, категорію лісів, до якої належить та чи інша ділянка, вік та панівну породу тощо. Плани лісонасаджень мають надаватися на запит, оскільки не відносяться до інформації «для службового користування».

    Також для повернення земельної ділянки до первісного стану необхідно звернутися з відповідною вимогою до лісгоспу.

      Що стосується орендаря, то однією з підставдля дострокового розірвання договору оренди є саме використання орендарем землі не за цільовим призначенням.

         Відповідно до ст. 32 ЗУ "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону, та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

      У Постанові  ВП ВС від 02.11.2022 року у справі №922/3166/20 зазначено, що протягом строку дії договору оренди землі орендодавець не може бути обмежений у праві звернутися до суду з позовом, покликаним усунути нецільове використання земельної ділянки, зокрема і шляхом розірвання договору оренди землі.

        Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам, захистити Вас від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

       Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратораhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

296 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page