top of page

Обʼєднання земельних ділянок

Відповідно до статті 79-1 Земельного кодексу України формування земельних ділянок здійснюється в тому числі і шляхом об'єднання раніше сформованих земельних ділянок, які перебувають у власності або користуванні однієї юридичної чи фізичної особи, без зміни їх цільового призначення здійснюються на підставі технічної документації із землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних ділянок.

Об’єднання земельних ділянок може проводитись для земельних ділянок приватної, комунальної та державної власності.

Об’єднання земельних ділянок здійснюється:

- з метою господарської діяльності та раціонального використання земельної ділянки

Для об’єднання усі ділянки повинні:

• бути сформованими та зареєстрованими вДержавному земельному кадастрі;

• знаходитись в межах одного населеного пункту;

• мати хоча б одну спільну межу;

• мати однакове цільове призначення.

 

Об’єднання земельних ділянок, що перебувають у заставі, здійснюється за згодою землекористувача, заставодержателя.  Об’єднання земельної ділянки, що перебуває у користуванні, здійснюється за згодою землекористувача, заставодержателя. Справжністьпідпису на такій згоді засвідчується нотаріально.

Технічна документація із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельних ділянок розробляється за рішенням власників земельних ділянок за згодою заставодержателів, користувачів земельних ділянок.

Технічна документація із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельних ділянок затверджується власником (розпорядником) земельних ділянок, а щодо земельних ділянок державної або комунальної власності - органом виконавчої влади, органом місцевого самоврядування, уповноваженими розпоряджатися земельними ділянками відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

Після закінчення процедури замість декількох земельних ділянок з окремими кадастровими номерами та різноманітними документами власник має одну сформовану ділянку з новим кадастровим номером та одним документом, який посвідчує право власності чи користування.

 

Склад та зміст технічної документації із землеустрою документації щодо поділу та об’єднання земельних ділянок встановлено відповідно до статті 56 Закону України «Про землеустрій».

 

Об’єднана земельна ділянка не припиняє дію обмежень, які були в кожній земельній ділянці.

Об’єднання земельних ділянок, які знаходиться в оренді, на правах емфітевзису, суперфіцію, передана у іпотеку буде можливим лише після отримання нотаріально засвідченої письмової згоди (орендаря, орендарів), після об’єднання земельних ділянок, усі договори користування або застави мають бути або розірвані або містити зміни чи доповнення. 

Відповідно до статті 186 Земельного кодексу України технічна документація із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельних ділянок затверджується власником (розпорядником) земельних ділянок, а щодо земельних ділянок державної або комунальної власності - органом виконавчої влади, органом місцевого самоврядування, уповноваженими розпоряджатися земельними ділянками відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

Статтею 50 Закону України "Про землеустрій" також містить положення про те, що проекти землеустрою щодо відведення земельної ділянки також можуть передбачати поділ, об’єднання земельних ділянок, які перебувають у власності однієї особи.

 

Відомості про земельні ділянки, які були об’єднані під час державної реєстрації земельної ділянки:

- набувають статусу архівних за рішенням Державного кадастрового реєстратора;

- відображаються на кадастровій карті в архівному шарі даних геоінформаційної системи;

- зберігаються в Державному земельному кадастрі постійно разом з відомостями про відповідного Державного кадастрового реєстратора, дату та час набуття статусу архівних такими відомостями.

Основні етапи “Об’єднання земельних ділянок”:

1. Консультація та вивчення документів замовника щодо можливості виконання таких робіт землевпорядною організацією чи фахівцями із земельних питань

2. Звернення власника (землекористувача) земельних ділянок щодо розроблення документації із землеустрою або отримання дозволу на розроблення документації із землеустрою (у разі, якщо це земельні ділянки комунальної чи державної власності

3. Укладання договору на розроблення документації.

4. Розроблення технічної документації із землеустрою з метою об’єднання земельних ділянок, формування електронних документів для ведення Державного земельного кадастру.

5. Затвердження технічної документації

6. Реєстрація в Державному Земельному кадастрі новоствореної в результаті об’єднання земельної ділянки.

Результат  “Об’єднання земельних ділянок”:

• Розроблена відповідно до вимог чинного законодавства документація із землеустрою на сформовану земельну ділянку в паперовому та електронному вигляді;

• Зареєстрована в Державному земельному кадастріземельна ділянка;

• Отриманий Витяг з ДЗК про земельну ділянку з визначеним кадастровим номером після об’єднання.

 

Після здійснення об’єднання земельної ділянки землекористувачу чи власнику земельної ділянки необхідно або зареєструвати право власності на новостворену земельну ділянку, звернувшись до державного реєстратора речових прав, або до відповідної ради з метою внесення змін  (додаткової угоди) до діючого договору оренди чи укладання нового договору оренди земельної ділянки та внесення відповідної інформації до державно реєстру речових прав.

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

681 просмотр0 комментариев
bottom of page