top of page

Коли припиняється право оренди невитребуваної (нерозподіленої) земельної ділянки?

У ст. 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)» передбачено, що нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки.

    Виходячи з цього, з моменту державної реєстрації права власності на земельну ділянкудоговір оренди невитребуваної (нерозподіленої) земельної ділянки припиняється.

    Державна реєстрація припинення права оренди на таку ділянку проводиться:

-одночасно з державною реєстрацією права власності;

-без подання окремої заяви.

    Тобто будь-яких додаткових угод про припинення договору оренди складати непотрібно.

    Наприклад, Верховний Суд у постанові від 14 вересня 2021 року у справі № 320/5007/20 щодо державної реєстрації припинення права оренди невитребуваної земельної ділянки у разі державної реєстрації права власності зауважив, що у державного реєстратора виникає обов'язок одночасно з проведенням державної реєстрації права власності на земельну ділянку здійснити реєстрацію припинення права оренди на цю земельну ділянку.

     У разі якщо договір оренди невитребуваної (нерозподіленої) земельної ділянки, переданої в оренду в порядку, визначеному цією статтею, закінчився у зв’язку з набуттям права власності на неї до збирання врожаю, посіяного орендарем на земельній ділянці, орендар має право на збирання такого врожаю.

    Власник земельної ділянки має право на відшкодування збитків, пов’язаних із тимчасовим зайняттям земельної ділянки колишнім орендарем, у розмірі пропорційно до орендної плати з дня припинення договору до дня збирання врожаю.

     Таким чином, втрата земельною ділянкою статусу «невитребуваної/нерозподіленої» призводить до припинення права оренди.

❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







334 просмотра0 комментариев
bottom of page