top of page

Дозвіл на розроблення документації із землеустрою та розроблення документації із землеустрою

Дозвіл на розроблення документації із землеустрою та розроблення документації із землеустрою в період воєнного стану

Статтею 25 Закону України «Про землеустрій» визначений вичерпний перелік документації із землеустрою.

Статтею 121 Земельного кодексу України встановлені види цільового призначення та норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам.

Відповідно до пункту 6 статті 118 громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.

У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки та інші документи (копії документів) передбачених статтею 118 Земельного кодексу України.

Щодо графічних матеріалів, які додаються до клопотання. Враховуючи, що Публічна кадастрова карта України в період воєнного стану не працює, можна скористатися іншими джерелами, а саме: Google Карти, кadastr.live, Explore Google Earth, opentopomap.org/#map.

​✏️Слід зауважити, що в період дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації, формування земельних ділянок сільськогосподарського призначення - заборонялася(підпункт 5 пункту 27 Перехідних положень Земельного кодексу України внесений відповідно до Закону України № 2145-IX від 24.03.2022 (набрав чинність 07.04.2022 року)).  

Проте відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель»№ 2698-IX від 19.10.2022 (набрав чинність 19.11.2022) положення підпункту 5 пункту 27 Перехідних положень Земельного кодексу України не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності цим Кодексом. Також вказаним Законом знята заборона щодо формування земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Тобто починаючи з 19.11.2022 року громадяни, у яких є зареєстроване майно, або рішення відповідних рад, прийняті до 2001 року можуть звертатися з клопотанням до відповідних рад (розпорядника земель) для отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Що стосується земельної ділянки, на якій розташований житловий будинок потрібно звертатисядо землевпорядної організації для розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), яка буде додаватися до клопотання.

Наразі згідно діючого законодавства вільні від забудови земельні ділянки державної та комунальної власності в період дії воєнного стану не можуть безоплатно передаватися в приватну власність.

Відсутня заборона на передачу земельних ділянок в користування (оренда, постійне користування) згідно вимог чинного законодавства.

Нагадую, що громадяни можуть отримати в оренду земельні ділянки вільні від забудови без проведення земельних торгів у випадках передбачених статтею 134 Земельного кодексу України ( для сінокосіння і випасання худоби, городництва).

Вичерпний перелік, хто може отримати земельну ділянку  в постійне користування зазначено в статті 92 Земельного кодексу України.

🔍В період дії воєнного стану не заборонено:

- виконувати геодезичні (окрім територій де проходять бойові дії чи території які вважаються замінованими) та землевпорядні роботи

- змінювати цільове призначення земельних ділянок

- формувати земельні ділянки (окрім вільних від забудови  земельних ділянок для передачі громадянам в приватну власність)

- вносити зміни до Державного земельного кадастру

- заключати договори оренди і тд.

Що стосується наданих до 07.04.2022 року дозволів на розроблення проекту землеустрою, розроблених проектів землеустрою, сформованих та зареєстрованих на підставі проектів землеустрою земельних ділянок, але не затверджених радою та не переданих у приватну власність то нажаль, на сьогоднішній день відсутні будь які Перехідні положення чи Законодавчі акти, які б давали можливість завершити приватизацію до кінця чи розмежували такі дозволи, розроблену документацію із землеустрою та сформовані на її підставі  земельні ділянки на які вказані вимоги ще не поширюються, а на які вже мають поширюватися.

Про всі зміни в земельному законодавстві ми висвітлюємо в своїх публікаціях на сторінках Земельного фонду України.

Будьте з нами та слідкуйте за останніми публікаціями ЗФУ.

Шановні учасники групи #Земельний фонд України, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

З приводу отримання консультацій, роз’яснень та послуг ви можете звертатися до адміністратора групи Сергія Коновалова, написавши йому в особисті повідомлення.

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

1 260 просмотров0 комментариев
bottom of page