top of page

Депутати хочуть відтермінувати купівлю сільгоспземель юридичними особами

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується заборонити юридичним особам купувати сільгоспземлі протягом 2 років після припинення воєнного стану.

Група народних депутатів переважно  з фракції «Слуга народу» серед якихАндрій Богданець та Сергій Бунін зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9341 про внесення змін до розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо відтермінування набуття юридичними особами права на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яким пропонується відтермінувати на 2 року після припинення воєнного стану відкриття ринку землі для юридичних осіб.

📑Як зазначається у пояснювальній записці, пунктом 15 Перехідних положень Земельного кодексу України до 1 січня 2024 року встановлено обмеження щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Зокрема, у власності громадянина України не може бути більше ніж 100 гектарів землі.

Також до початку наступного року юридичні особи не можуть офіційно купити землі сільськогосподарського призначення. Водночас через агресію РФ, яка завдала збитків, зокрема і аграрній галузі, на думку депутатів, слід відтермінувати зняття мораторію на купівлю сільгоспземель юридичними особами.

«Згідно даних Міністерства оборони України на території дев’яти областей України (Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська та Черкаська) потребують обстеження та, за необхідності, розмінування близько 470 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення. ➡️Окремого дослідження потребує стан ґрунтів, які внаслідок бойових дій, детонації мін тощо забруднені важкими металами. Зазначені негативні наслідки воєнних дій суттєво впливають на вартість землі сільськогосподарського призначення, що ставить під сумнів можливість та доцільність зняття відповідних обмежень щодо максимальної площі земельних ділянок, що можуть набуватися у власність громадянами України, а також вільного їх продажу юридичним особам», - зазначають автори та пропонують на 2 роки після припинення воєнного стану відтермінувати відкриття ринку землі для юридичних осіб.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», за даними Міністерства аграрної політики у 2023 році сільгоспземля подорожчала на 20%.

Джерело sud.ua

Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.

      Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна!

Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:

Наш сайт  https://www.zemfond.net

50 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page