top of page

Чи можна розірвати договір оренди землі в односторонньому порядку?

До нас звернувся підписник з проханням висвітлити питання стосовно можливості розірвати договір оренди землі в односторонньому порядку.

   

Відповідно до ст. 651 Цивільного кодексу Українизміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.


Положення ст. 31 Закону України «Про оренду землі» передбачають, що розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

   

Тобто можливість розірвати договір в односторонньому порядку повинна бути передбачена у самому договорі, тому першочергово необхідно проаналізувати його положення та знайти пункт, в якому врегульовано це питання.

     

Якщо в договорі передбачена заборона на одностороннє розірвання договору або це питання не врегульовано, то відповідно до ст.32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

   

Такий спосіб розірвання договору оренди реалізується шляхом подання відповідного позову до суду із аргументацією підстав для розірвання договору.


❤️Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій.


📲Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 ❤️


🇺🇦Все буде Україна!


💻Також долучайтеся до нас у соціальних мережах:







152 просмотра0 комментариев
bottom of page