top of page

«Безоплатну приватизацію земельних ділянок в умовах воєнного стану «заборонити не можна дозволити».

Де саме правильно поставити кому?

Шановні учасники нашої спільноти! Виходячи з численних запитань стосовно того, куди ж поділась безоплатна передача земельних ділянок з комунальної власності у приватну громадянам в межах норм безоплатної приватизації? Ми вирішили поміркувати та з’ясувати логіку такої заборони у період дії воєнного стану.

Спочатку варто нагадати за ділянками з яким цільовим призначенням найчастіше звертались громадяни до сільських, селищних або міських рад аби отримати бажані наділи у приватну власність.

Так от, відповідно до ст.121 Земельного кодексу України, яка визначає норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам, найбільше звернень стосувались:

  • для ведення особистого селянського господарства - до 2,0 га (35%);

  • для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 га, в селищах - не більше 0,15 га, в містах - не більше 0,10 га (30%);

  • для ведення садівництва - не більше 0,12 га (15%);

  • для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 га (8%);

  • для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 га (12%).

Після внесення змін до Земельного кодексу України, які набули чинності 07 квітня 2022 року підпунктом 5, пункту 27, розділу Х «Перехідні положення» встановлено, що під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

Таким чином фактично громадян України позбавили права визначеного статтею 14 Конституції України та положеннями Земельного кодексу України.

За логікою норм чинного законодавства, зазначені права відновляться після припинення (завершення) воєнного стану.

Враховуючи той факт, що без перебільшення, тисячі громадян опинились в ситуації, коли процес приватизації зупинився на вже замовленій або і розробленій документації із землеустрою, така заборона по всій території України, є абсолютно не логічною.

По-перше, ділянки фактично вже виділені громадянам і неможливість зареєструвати право за собою, має наслідки прямої заборони використовувати ці ділянки, що йде в протиріччя з гаслами про забезпечення продовольчої безпеки, сплатою податків за землю щоб наповнювати місцеві бюджети.

По-друге, така заборона не дозволяє приватизувати ділянки під житловими будинками, що унеможливлює формування ділянок навіть для продажу будинку (а багато громадян хочуть продати будинок в одному регіоні, аби придбати нерухомість в іншому чи виїхати взагалі);

І третя проблема, яку породила така заборона, це – не можливість реалізації права на безоплатне отримання земельної ділянки на територіях, які безпечні для проживання та ведення особистого господарства (особливо, для вимушено переміщених осіб).

Зрозуміло, що законодавець обмежив права громадян в критичних умовах воєнного стану, але наразі норма однозначно вимагає коригування в частині заборони безоплатної приватизації земель виключно на територіях розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Це дасть можливість громадянам забезпечувати свої права та сприятиме економічному розвитку суспільства в цілому.

Шановні учасники групи #Земельний фонд України, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.



471 просмотр0 комментариев
bottom of page