top of page
Фото автораСергій Коновалов

Що ж це таке «Землі запасу»?

З поняттям «цільове призначення земельної ділянки» нерозривно пов’язане і поняття «категорія земель». Статтею 19 ЗКУ передбачено, що землі України за основним цільовим призначенням поділяються на категорії. Всього на сьогодні існує дев’ять категорій земель:

  1. сільськогосподарського призначення

  2. житлової та громадської забудови

  3. природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення

  4. оздоровчого призначення

  5. рекреаційного призначення

  6. історико-культурного призначення

  7. лісогосподарського призначення

  8. водного фонду

  9. промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення. У пункті 2 статті 19 Земельного кодексу України вказано, що «земельні ділянки кожної категорії земель, які не надані у власність або користування громадян чи юридичних осіб, можуть перебувати у запасі».

Землями запасу визнаються всі землі, не переведені у власність або не надані у постійне користування. До них належать також землі, право власності або користування якими припинено відповідно до статей 140 і 141 Земельного кодексу України.

Слід наголосити, що ці землі не є «нічийними»: вони перебувають або в комунальній, або державній власності.

Землі запасу, за чинним ЗКУ, не є окремою категорією земель і можуть бути будь-якого цільового призначення.

Тобто, право на отримання земельної ділянки із земель запасу мають, як фізичні так і юридичні особи.

На публічній кадастровій карті України ви бачите, що землі запасу мають код 16.00. Вказаний код визначається згідно до Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010 № 548. Відповідно до вимог Земельного кодексу земельні ділянки із земель запасу можуть бути передані у власність або постійне користування громадянам, сільськогосподарським підприємствам, установам та організаціям. Однак слід мати на увазі, що згідно Земельного кодексу права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають підприємства, установи та організації визначені у статті 92 Земельного кодексу України.



551 просмотр0 комментариев

Comments


bottom of page