top of page
Фото автораСергій Коновалов

Поняття колективної власності - частина 2

Право власності – право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.


Види права власності: приватна власність, державна власність; комунальна власність; спільна власність.


Поняття і види права спільно власності передбачається ст. 355 ЦК України.

Майно, що є у власності двох і більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності (спільне майно).

Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності.


Спільна часткова власність – власність 2-х або більше осіб із виначенням часток кожного з них у праві власності. Суб’єктами спільної часткової власності можуть бути: фіз.особи, юр.особи, держава, територіальні громади.


Право колективної власності виникає на підставі: добровільного об’єднання майна громадян та юр.осіб для створення кооперативів, акціонерних товариств, ін. господарських товариств та об’єднань, передавання держ.підприємств в оренду та ін.


Вищим органом управління суб’єктів колективної форми власності є загальні збори конференції, з’їзди.


Мановий пай – це частка кожного члена КСП в майновому пайовому фонді, розмір якої залежить від трудової участі в діяльності цього підприємства. Право на майновий пай посвідчується Свідоцтвом про право власності на майновий пай члена КСП, в якому зазначається сума, на яку члену КСП виділено майно та % такого майна у загальному пайовому фонді.


Виділення членам КСП майна в натурі. Або як співвласник може скористатися своїм майновим паєм.


Викуп майнових прав (об’єднати разом з ін.членами КСП та отримати майно в натурі у спільну часткову власність; відчужити будь-яким способом в установленому законом порядку; отримати свій пай в натурі та використовувати на свій розсуд).

Оформлення нового свідоцтва (в разі переходу права власності на майновий пай на підставі цивільно-правових угод або в порядку спадкування).

Виділення зі складу пайового фонду майна в натурі (в разі реорганізації КСП та виділення майна в натурі його правонаступником. НПБ: Постанова Кабміну №1127 від 25.12.2015 року; Наказ Мінагрополітики №62 від 14.03.2001 року (втратив чинність 24.05.2013 року; справа №675\2434\16-ц).

Виділення майна в натурі не призводить до виникнення права власності.

Реєстрація права власності на майно (реалізуючи право власності громадян на майнові паї комісія з питань реструктуризації КСП розробляє план розподілу майнового фонду, який затверджується загальними зборами.

Реєстрація речового права на нерухоме майно. Суб’єкти реєстрації: нотаріуси; держ. реєстратори виконавчих органів сільських, селищних, міських рад; акредитовані суб’єкти.

Визнання права власності на майно КСП в судовому порядку (в разі неможливості зібрати необхідну кількість учасників загальних зборів; оскарження рішення загальних зборів співвласників).

Рішення суду буде правовстановлюючим документом на майно.


Реалізація права співвласника на майновий пай (виділення майна в натурі) поетапний та кропіткий процес. З метою ефективного використання Вашого часу та ресурсів звертайтесь до фахівців Земельний фонд України, та отримуйте якісну юридичну дрпомогу.


НПБ

1. Конституція України;

2. ЗУ «Про власність»;

3. Постанова Кабміну №326 від 04.05.1993 р;

4. Держстандарт «Класифікація форм власності» №288 від 22.11.1994 року



1 просмотр0 комментариев

Commentaires


bottom of page