top of page
Фото автораСергій Коновалов

Особливості розвитку земельних відносин в період воєнного стану

Особливості розвитку земельних відносин в період воєнного стану


Шановні друзі, для тих, хто слідкує за тенденціями розвитку земельних відносин, декілька слів щодо нововведень, які вже набули чинності.

Буквально вчора офіційно було опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» (№2145-ІХ від 24.03.2022 року).

Що це означає? В першу чергу ми побачили остаточний варіант документу, який вже є обов’язковим для виконання на всій території нашої держави. Зокрема міф про те, що розпорядження землями перейде до Військових адміністрацій можна сміливо вважати розвіяним, адже розпорядники земель , які визначені ст.122 Земельного кодексу України, зможуть і в умовах війни реалізовувати частину власних повноважень, щодо розпорядження земельними ділянками.

Оскільки основною метою Закону є вдосконалення питань, пов’язаних із спрощенням набуття прав користування на земельні ділянки (оренда) сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану з метою їх раціонального використання у 2022 році для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та забезпечення продовольчої безпеки України, то ось до вашої уваги ключові його тези:

· Передача земельних ділянок безоплатно у приватну власність на період дії цього закону забороняється;

· Земельні торги скасовуються і нові не оголошуються;

· Договори оренди земельних ділянок (всі без винятку), які закінчуються в період військового стану, автоматично вважаються продовженими терміном на один рік;

· Передача земельних ділянок державної та комунальної власності буде здійснюватись терміном на один рік, без права першочергового поновлення, з відсотковою ставкою – до 8% від середньої нормативно-грошової вартості 1 га ріллі по області;

· Договір оренди укладається лише в електронній формі та засвідчується ЕЦП орендаря та орендодавця;

· Формування земельної ділянки для подальшої її передачі в оренду буде здійснюватись за окремою технічною документацією;

· Реєстрацію таких договорів та внесення зміни до них будуть здійснювати районні військові адміністрації.

Для того, аби зазначений механізм запрацював Кабінету Міністрів України визначено місячний термін для прийняття та приведення у відповідність нормативно-правових актів з цим Законом.

Наша команда Земельного фонду України повністю готова до активної роботи та надання допомоги в умовах війни громадянам та органам місцевого самоврядування.

Все буде Україна!



392 просмотра0 комментариев

Comments


bottom of page