top of page
Фото автораСергій Коновалов

Моніторинг земельних відносин Держгеокадастром та основні його завдання

Моніторинг земельних відносин – це система збору, збереження та оприлюднення набору даних та показників щодо стану земельних відносин в Україні. Моніторинг проводиться на рівні районів та міст обласного підпорядкування, міст Києва та Севастополя. Ці показники стосуються основних характеристик земельних ресурсів та земельних відносин, а саме: наповнення Державного земельного кадастру та Реєстру прав на нерухоме майно, кількості та характеристики транзакцій із земельними ділянками, податку на землю, судових спорів, приватизації та експропріації, а також рівності у забезпеченні прав різних категорій землевласників та землекористувачів.

**Необхідність проведення **моніторингу земельних відносин в нашій державі продиктована тим, що до цього часу в Україні відсутня інформаційна система, де б зводилися воєдино усі звітні дані щодо земельних відносин, які надходять від місцевих органів влади до різних відомств. Відтак, органи влади, бізнес та громадськість позбавлені можливості мати узагальнену картину розвитку земельних відносин за всім набором характеристик – як на рівні районів та областей, так і держави в цілому. Як наслідок – така інформація відсутня й у відкритому доступі.

Поєднання в одній системі даних щодо земельних відносин, які надходять до різних відомств, дає основу для аналізу ситуації, виявлення тенденцій, проблемних позицій, прогнозування та моделювання розвитку ситуації.

Ця інформація є необхідним фундаментом для розробки обґрунтованої державної політики у сфері земельних відносин. Водночас загальна доступність таких даних є основою прозорості земельної сфери.

На сьогодні система моніторингу земельних відносин Держгеокадасту дає можливість зрозуміти кількість земельних ділянок, що відчужуються, а також їхню площу та вартість

Це дає можливість орієнтуватись в ринковій вартості земельних ділянок громадянам, які мають намір продати або купити земельний наділ.

Актуальна інформація доступна за посиланням: https://land.gov.ua/monitorynh-zemelnykh-vidnosyn/

Шановні учасники групи #ЗемельнийфондУкраїни, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.



34 просмотра0 комментариев

Comments


bottom of page