top of page
Фото автораСергій Коновалов

🔖Використання земельних ділянок без договору оренди

Укладення договору оренди має важливе значення для орендаря та орендодавця.


Однак часто на практиці сільгосппідприємства використовують земельні ділянки без договору.


Наразі, якщо є неукладеним договір, він не може пройти державну реєстрацію. А це має вирішальне значення для його чинності.


Статтею 206 Земельного кодексу України встановлено, що використання земель в Україні є платним. Об'єктом плати є земельна ділянка.


Згідно з пунктом 288.1. статті 288 Податкового кодексу України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди цієї земельної ділянки.


Тому, якщо немає договору оренди, орендар не має підстав для користування земельною ділянкою на умовах оренди та сплати коштів саме як орендної плати за таке користування. А орендодавець не вправі отримувати такі кошти, як орендну плату, або вимагати її сплати.


Такі площі земельних ділянок щодо яких договори оренди не укладені у встановленому чинним законодавством порядку, не включаються до об'єкта оподаткування єдиним податком.


Фактично користувач ділянки безпідставно зберіг у себе кошти, які повинен заплатити за користування.


Таке користування земельною ділянкою без договору дає можливість на протиправне заволодіння земельними частками та нерухомим майном.


Слід зауважити, що у випадку використання земельних ділянок без договору оренди або інших правових підстав для користування з вини користувача, настають правові наслідки. Це передбачено у ст. 157 Закону України.


А саме головне у випадку відсутності договору оренди, якщо одна зі сторін порушуватиме досягнуті з вами домовленості, вам буде складно захистити свої права



3 просмотра0 комментариев

Comments


bottom of page