top of page

Застава

Застава — це один з методів гарантування виконання існуючих зобов'язань. У цій ролі зазвичай виступає майно (але не гроші) одержувача кредиту, яке при порушенні умов угоди продається для виплати компенсації кредиторам.

Яке майно можна закласти

В якості забезпечення виконання існуючих законних вимог, що відповідають умовам договору, зазвичай використовуються наступні види майна:

  • житлова або комерційна нерухомість;

  • земельні ділянки;

  • транспортні засоби (автомобілі, літаки, вертольоти і плавзасоби);

  • цінні папери (акції, облігації і т.п.);

  • дорогоцінні метали (лише в формі банківських злитків);


Допускається використання іншої власності в якості предмета застави. Однак далеко не у всіх випадках така власність може бути єдиним забезпеченням зобов'язань.


Цілком можливо закласти активи, придбані в рамках малої приватизації. Деякі установи охоче стають заставоутримувачами нетрадиційних видів активів, але для цього майно слід попередньо оцінити власним коштом.

Порядок використання застави

За законом власник має право в будь-який момент закласти свою власність в якості гарантії виконання взятих на себе зобов'язань (приміром, при іпотечному кредитуванні). Але і тут є свої нюанси — та ж нерухомість не підлягає використанню в якості гарантії в наступних ситуаціях:

  1. Якщо в квартирі прописаний неповнолітній. В такому випадку закласти квартиру або будинок не дозволить Опікунська рада.

  2. Якщо у житловій або комерційній нерухомості мали місце невраховані перепланування приміщень. Попередньо доведеться узаконити або усунути внесені зміни.

  3. Якщо правовий статус нерухомості або права володіння підлягають сумніву. У цьому випадку також доведеться попередньо усунути всі неточності і розбіжності в документах.

  4. Якщо нерухомість перебуває в аварійному стані. Щоб використовувати як заставне майно квартиру в аварійному будинку, доведеться спочатку дочекатися його капітального ремонту, що можливо далеко не у всіх випадках.


Для інших видів власності існують свої критерії оцінки. Але найголовніша вимога полягає в тому, щоб майно заставодавця представляло цінність і було ліквідним.

Застава в державних закупівлях

Організатори торгів не приймають таку форму забезпечення як заставу. Звичайною формою гарантії в публічних і комерційних закупівлях є банківська гарантія — поручительство третьої сторони, в даному випадку фінансової установи.


Спеціалісти Земельного фонду України допомагають людям у вирішенні таких ситуацій грамотно складеними листами, які завжди мають відмінний результат.

Власникам землі які звертаються до нас за допомогою наші спеціалісти можуть надати більш розгорнуті консультації з питань які вас цікавлять. Незабувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити їх від неправомірних дій та позбавити від неприємних ситуацій. Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955

Все буде Україна

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

40 просмотров0 комментариев
bottom of page