top of page

Методи збільшення земельного банку

Шановні наші читачі, команда Земельного фонду України намагається висвітлювати найактуальніші земельні питання сьогодення, в першу чергу ті, які турбують саме вас.

Нещодавно надійшло декілька звернень стосовно можливих шляхів збільшення земельного банку, а саме яким чином досягти бажаного результату під час інвестування в земельні наділи та вирощування сільськогосподарської продукції.

З самого початку варто зазначити, що порушена тема є досить багатогранною і широкою, а отже виділимо і поговоримо про найголовніші правила, яких варто дотримуватись.

І. Уникнення тіньових схем набуття права на земельні ділянки.

Існує досить велика кількість способів набуття права на земельну ділянку, основними серед яких є: за цивільно-правовими угодами, спадщина, а також безоплатне отримання у власність за рахунок комунальних земель в межах норм безоплатної приватизації, окремо варто виділити набуття права на умовах оренди (за результатами аукціону або без такого).

Важливо знати, що у будь якому випадку вам можуть запропонувати шляхи «навпростець» і на перший погляд легкий варіант стане найгіршим і призведе до порушення законодавства, що як наслідок в кращому варіанті позбавить людину набутого права, в гіршому – призведе до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

ІІ. Кількість не означає якість.

Досить часто людина асоціює ефективність виробництва товарної сільськогосподарської продукції, як таку що напряму залежить від кількості сільськогосподарських угідь, що використовуються для її вирощення.

Потужні товаровиробники вже давно відчули на собі «тонкощі» обробітку значних малопродуктивних ділянок (масивів). Середній землекористувач,  намагається максимально збільшити площі посівів, іноді нехтуючи якісними показниками ґрунту і як наслідок отримує незадовільний результат у співвідношення до площі яка є в обробітку.

Таким чином під час вибору земельної ділянки для подальшого її придбання чи взяття в оренду варто об’єктивно оцінити її агро-хімічні показники та інші чинники, які впливають на родючість.

ІІІ. Постійний аудит використання вже набутих земельних ділянок та суміжних з ними.

Земельний банк - це основний актив сільськогосподарського підприємства. Великою частиною ріллі що обробляється є орендовані паї, але при укладанні договорів оренди земельних ділянок не завжди зверталась увага на їх місцерозташування, так звану “шахматку”.

Щоб бути впевненим, що Ви обробляєте паї, які орендуєте, варто створити свій невеликий  «земельний кадастр», це дасть можливість в будь який час перевірити місцезнаходженняорендованих земельних ділянок і співпадіння меж паїв з електронними картами полів підприємства.

Також дозволить відслідковувати зміни в землекористуванні сусідніх ділянок (використання, сівозміни, тощо), а за рахунок вивільнених земель,що межують з вашими, збільшувати власний земельний банк.

 

В будь якій комбінації наведені методи збільшення земельного банку є в десятки разів ефективнішими, якщо на кожному етапі супровід всіх процесів здійснюють фахівці своє справи, які стануть гарантами безпечних правочинів і реалізації програми розвитку вашого підприємства, незалежно від етапу на якому ви перебуваєте.

 

Шановні учасники групи #ЗемельнийфондУкраїни, користуйтесь нашими порадами та діліться ними з знайомими, а якщо виникнуть питання щодо цієї теми чи будь якої іншої, то наші фахівці мають всі необхідні можливості аби надати якісну консультацію та кваліфіковану допомогу кожному.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

144 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page