top of page

Купівля-продаж земельних ділянок

Після початку війни та запровадження воєнного стану в Україні доступ до Реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру було закрито.

Така ситуація унеможливлювала укладення правочинів щодо нерухомості. У тому числі не могли відчужуватися і земельні ділянки.

Функціонування державних реєстрів було відновлено лише у травні місяці 2022 року. З цього часу почалося поступове відновлення і ринку землі.

   Сьогодні попри складну ситуацію, в якій перебуває наша країна, ринок землі продовжує працювати, паралельно готуючись до другого етапу земельної реформи, яка розпочнеться в 2024 році - на ринок будуть допущені юридичні особи.

Нагадаємо коротко за яких умов можна здійснити купівлю-продаж земельної ділянки:

✅ для здійснення угоди, земельна ділянка повинна мати кадастровий номер;

✅ продавати землі приватної власності можуть громадяни та юридичні особи. Землі комунальної власності – територіальні громади, а державної – держава, через відповідні органи влади;

✅ купувати земельні ділянки сільськогосподарського призначення сьогодні можуть фізичні особи-громадяни України;

✅ граничний розмір володіння відповідною землею – до 100 га на одну людину.

Перш ніж розпочати процес продажу ділянки, власник має переконатися, що він має всі необхідні документи, які посвідчують право власності.

Це може бути державний акт на право власності на земельну ділянку; цивільно-правова угода щодо відчуження земельної ділянки, укладена в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою; свідоцтво про право на спадщину; свідоцтво про право власності на нерухоме майно; рішення суду про визнання права власності на земельну ділянку; з 01.01.2016 року право власності на земельні ділянки підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Стосовно вартості землі, хочемо звернути увагу, що відповідно до законодавства, ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку.

Коли зібрані необхідні документи та визначена ціна, продавець повинен звернутися до нотаріуса, завданням якого є перевірити дотримання встановлених Земельним кодексом вимог до покупців та забезпечити проведення процедури відповідно до діючого законодавства.

   У випадку якщо земельна ділянка сільськогосподарського призначення перебуває в оренді, суб’єктом переважного права на купівлю земельної ділянки є орендар.

Проте, якщо власник має бажання укласти договір купівлі – продажу земельної ділянки на користь третьої особи, то він зобов’язаний не пізніше як за два місяці до дня укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки зареєструвати намір щодо продажу земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Для цього власник земельної ділянки звертається до нотаріуса, який буде посвідчувати договір з заявою про реєстрацію наміру. Тоді нотаріус звертається до орендаря із відповідним запитом. Якщо орендар відмовляється від придбання даної земельної ділянки, вона може бути продана третій особі.

🖍️Після проведення всіх визначених законом перевірок нотаріусом, сторони підписують договір купівлі – продажу та проводять розрахунок.

❗️Варто пам’ятати, що розрахунки, пов'язані із сплатою ціни земельних ділянок сільськогосподарського призначення за цивільно-правовими угодами, провадяться виключно в безготівковій формі.

Одночасно після посвідчення правочину нотаріус реєструє право власності покупця в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

💡Не забувайте, що професійна правова допомога допоможе запобігти ризикам для сторін, захистити ваші права та позбавити від неприємних ситуацій.

Щодо отримання консультацій та послуг можна звернутись до нашого адміністратора https://www.facebook.com/profile.php?id=100000061951018 написавши в особисті повідомлення, або зателефонувати за номером +380674056955 

Все буде Україна!

Також, долучайтесь до нас у соціальних мережах:

• Наш сайт   https://www.zemfond.net

139 просмотров0 комментариев
bottom of page