top of page

Революція в регулюванні - потребує революції у виконанні

Тільки ледачий сьогодні не писав про те, що 27 травня 2021 року набрала чинності переважна більшість норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» від 28 квітня 2021 року № 1423-IX (загально відомий, як законопроєкт 2194).

Ото ж, як не дуже ледачий, також про це напишу.

Вказаним законом внесені, без перебільшення, «революційні» зміни до значної кількості законодавчих актів України, зокрема до шести кодексів України та 24 законів України. Не буду їх перераховувати, бо на цьому доведеться завершити, за браком місця.

У зв’язку з прийняттям вищевказаного Закону, Держгеокадастр та його територіальні органи втрачають значну частину своїх повноважень, зокрема розпорядження землями державної власності сільськогосподарського призначення, і перетворюються у сучасну сервісну службу, а територіальні громади розширюють коло своїх повноважень у сфері регулювання земельних відносин.

1. До територіальних громад переходить з розпорядження всіма землями державної власності, розташовані за межами населених пунктів у межах відповідних територіальних громад, крім земель, які залишаються у державній власності (наприклад, які використовуються органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями на праві постійного користування, землі оборони, більшість земель лісогосподарського призначення, більшість земель природно-заповідного фону та інших.

Але, до державної реєстрації права комунальної власності на земельні ділянки державної власності, що передаються у комунальну власність територіальних громад, органи виконавчої влади, що здійснювали розпорядження такими земельними ділянками, не мають права здійснювати розпорядження ними.

2. Надання виконавчим органам сільських, селищних та міських рад повноважень в частині здійснення державного контролю за використанням і охороною земель у межах та порядку, встановлених законом (вказані положення наберуть чинності через один рік з дня опублікування Закону).

3. Зміна цільового призначення земельних ділянок, що не належать до державної чи комунальної власності, здійснюється сільською, селищною, міською радою.

4. У разі надання дозволу на розроблення проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування, що передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, зобов’язані протягом десяти робочих днів з дня прийняття рішення про надання дозволу на розроблення проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки зобразити на картографічній основі Державного земельного кадастру орієнтовне місце розташування земельної ділянки, зазначити дату та номер відповідного рішення, а також майбутнє цільове призначення земельної ділянки. Зазначена інформація оприлюднюється на безоплатній основі на офіційному вебсайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (вказані положення набирають чинності через три місяці з дня опублікування закону).

Здавалося б – все чудово! І тепер громади самі будуть піклуватися про забезпечення прав громадян щодо землекористування та права власності.

Але практика на жаль показує, що поки є велика загроза оцього – «АЛЕ»…

Органи місцевого самоврядування, «одурманені» п’янким смаком влади, ще в період її децентралізації, так і не змінили старі принципи та методики виконання свої повноважень, «отримані у спадок» від органів виконавчої влади та ніяк не приступлять до виконання своєї основної задачі – забезпечення реалізації прав та інтересів територіальної громади, а відповідно і кожного її члена.

Про це свідчать численні звернення наших підписників та просто читачів, які дуже часто скаржаться на протиправні дії органів місцевої влади та місцевого самоврядування:

- Рада за результатами звернення громадянина щодо надання дозволу на розроблення проєкт землеустрою, не ухвалює жодного рішення: ні «відмовного», ні «дозвільного».

І якщо, до «революційних» змін ми мали інструментарій для боротьби з таким ігноруванням, а саме – принцип «мовчазної згоди» то, як уже писала моя колега по «Земельному фонду України», тепер даною можливістю можуть скористатись тільки особи, яким належать право власності на об’єкт нерухомості (жилий будинок, іншу будівлю, споруду), розташований на такій земельній ділянці.

  • Рада під формальним приводом, який не передбаченого нормами чинного законодавства, як відповідна підстава, ухвалює відмову у наданні згоди на розроблення проєкт землеустрою;

  • Рада надала дозвіл на розробку проєкт землеустрою. Заявник уклав договір з підрядником. Здійснив оплату його послуг і раптом дізнається, що рішення яким йому надано дозвіл скасовано в частині, що його стосувалась. І тут же дозвіл, на цю ж земельну ділянку надано іншій особі.

  • Рада надала дозвіл на розробку проєкт землеустрою. Заявник уклав договір з підрядником. Здійснив оплату його послуг. Виготовив проєкт. Отримав висновок та кадастровий номер, а рада відмовляє в затвердженні проєкт землеустрою. При цьому через короткий проміжок часу, а іноді, на тій же сесії на цю земельну ділянку, фактично під ваш же проєкт, надається погодження та право власності іншій особі.

І це лише ті випадки, які найчастіше трапляються, коли органи місцевого самоврядування «задовольняють» та «захищають» інтереси членів територіальної громади.

Причому, як не дивно, від самої громади, громаду і захищають.

Є й інші випадки, які можливо назвати більш «творчо витонченими», але це тема для окремої статті.

В першу чергу, при будь – якому зверненні до органів місцевої влади або органів місцевого самоврядування, не дивлячись на добрі людські відносини й лише з метою захисту ваших прав та інтересів, раджу :

  • Всі документи та/або додатки до них, які ви маєте намір подавати виготовляйте у двох екземплярах. Другі екземпляри зберігайте у себе;

  • На основному документі, який подається, обов’язково попросіть (в разі потреби - вимагайте), щоб вам поставили дату прийняття, вхідний номер, ПІБ та посаду відповідальної особи, що здійснила прийняття;

  • Якщо не бажаєте просити або вимагати, направляйте поштою. Але направляйте з повідомленням про вручення та описом вкладеного. Опис важливий, тому, що вже зустрічав випадки, коли в суді представник Ради або виконкому надає колегіальний акт, що у певному поштовому відправленні від вас на їх адресу надійшла вітальна листівка.

По-друге, до остаточного розв'язання вашого питання зберігайте всі документи, що з ним пов’язані.

По-третє, в разі бездіяльності органів місцевої влади та самоврядування або їх протиправних дій щодо ваших законних прав та інтересів, починайте з одночасного подання скарг на ім’я голови відповідного ОТГ та до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Слава Богу, трапляються помірковані посадовці, які ще можуть усвідомити свою помилку і за результатами розгляду скарг поновити порушені права та інтереси громадянина.

Якщо ж вам не пощастило з поміркованим посадовцем, посадовцями, то в разі вашого дійсного наміру захистити ваші права та інтереси, без звернення до суду не обійтись.

Сподіваюсь, що з часом органи місцевої влади та самоврядування почнуть більш виважено і в рамках законодавчого поля ставитись до інтересів громади.

Громадянам які бажають стати, є власниками або користувачами землі, які звертаються до нас за допомогою, спеціалісти Земельного фонду України наддадуть більш розгорнуті консультації з питань, які Вас цікавлять.

Щодо отримання консультації з послуг, звертайтесь до адміністратора групи Сергія Коновалова, написавши в особисті повідомлення.



1 просмотр0 комментариев
bottom of page