top of page

Подвійні стандарти - це законодавча помилка, чи крайня необхідність?

Земельний фонд України про внесення змін до Земельного законодавства. *

Подвійні стандарти - це законодавча помилка, чи крайня необхідність? (деякі питання, які стосуються статті 120 Земельного кодексу України)

У 2021 році земельне законодавство України зазнало наймаштабніших та координальних змін.

Ціль таких дій Держави (Законотворця) нам зрозуміла – максимальне спрощення процедури розроблення документації із землеустрою, реєстрації земельних ділянок в Державному земельному кадастрі та оформлення права користування чи права власності на земельні ділянки для будь яких потреб.

Якщо тільки читати чинне Законодавство України пов’язане із земельними питаннями – все добре, терміни передбачені для розгляду, прийняття рішення, реєстрації навіть дуже непогані (розгляд клопотання – місяць, реєстрація земельної ділянки - не більше 14 робочих днів, затвердження документації із землеустрою – місяць, погодження взагалі – скасовано.

Тобто приблизно на протязі 4-5 місяців громадяни вже можуть мати у власності земельні ділянки (для користування укладається договір оренди земельної ділянки, тому процедура трішечки довша). Це ідеальний, «казковий» варіант.

Але ж є інша сторона медалі – це реальні терміни отримання дозволів на розроблення документації із землеустрою, розроблення документації із землеустрою з урахуванням вимог «Прикінцевих положень» Закону України «Про землеустрій», реєстрації земельних ділянок з урахуванням прийнятих нових класифікаторів, затвердження документації із землеустрою відповідною радою, коли вона керується не чинним законодавством України, а своїм власним, написаним «невидимими чорнилами».

Всі хто причетний саме до цієї сторони медалі (це розробники, державні реєстратори та замовники документації , які не байдужі до процесу оформлення їх земельних ділянок та приймають в цьому активну участь) на практиці знають, як саме все відбувається в реальному, не казковому житті та у які строки.

Знають, як застосовуються та виконуються вимоги статті 20 Земельного кодексу України у зв’язку з відсутністю Генеральних планів та комплексних планів просторового розвитку території територіальної громади? Знають, як саме застосовуються та виконуються вимоги статті 120 Земельного кодексу України?

!!З приводу вказаної статті хочу трішки більше зупинитися та розповісти цікаву для вас інформацію.

Отже, з невідомих причин є два Закони України (тексти цих Законів я виконав у вигляді таблиці для порівняння та прикріпив окремим файлом), які практично дублюють один одного (чому практично бо все ж таки є розбіжності в тексті викладені в одному та іншому Законах, але в цілому вони дуже схожі).

Так от є:

  • Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об’єкта нерухомості» (документ 1174-IX, прийнятий 02.02.2021, набуває чинність 28.10.2021)

- Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переходу прав на земельну ділянку у зв’язку з переходом прав на об’єкт нерухомого майна, який на ній розміщено» (документ 1720-IX, принятий 08.09.2021, набуває чинність 01.01.2022).

Закон 1174-IX набуває чинності 28.10.2021 тобто вже через 15 днів!

Закон 1720-IX набуває чинності 01.01.2022 тобто після Нового року і більше всього скасовує текст першого Закону. Ось тут виникає таке маленьке запитання: а для чого так зробили, і в чому тут «ізюминка»?.

Для тих, кого хвилює ця тема нагадую, що Закони мають вступити в силу: спочатку один, а пізніше інший, текст Законів я надаю окремим файлом та додатково пишу посилання на сайт Верховної Ради України.

*** Читайте уважно тексти Законів та сприймайте їх саме так, як написано, а не так як би ви хотіли бачити для себе)).***

Нагадую, що при переході права власності на об’єкти нерухомого майна (в тому числі житлові будинки), які розташовані на НЕ сформованих земельних ділянках, така земельна ділянка** НЕ переходить** автоматично до нового власника майна, а має бути сформована у відповідності до чинного законодавства.

З цього приводу** рекомендую звернути увагу на пукти 9 обох Законів** та уважно їх прочитати, тому що нажаль є дуже багато дописів у групі та запитань саме з цього приводу стосовно «автоматичного» переходу права власності на будівлю та на несформовану земельну ділянку, на якій розташоване вказане майно. Не можливо розпоряджатися тим, чого немає. Земельна ділянка це майно і обов’язково має характеризуватися основними параметрами, які її ідентифікують та характеризують.

Один із основних ідентифікаторів земельної ділянки – це її кадастровий номер, а далі йде цільове призначення, площа, місце розташування і тд., і тільки тоді земельна ділянка стане об’єктом цивільних прав. Пам’ятайте про це.

Посилання на Закони:

*Шановні учасники групи Земельний фонд України, якщо у вас виникають запитання в тій чи іншій мірі пов’язані із Земельним законодавством, питання оренди землі, спадщини, та будь які інші запитання пов’язані з нашою тематикою, будь ласка пишіть у стрічку нашої групи, або в особисті повідомлення адміністратору групи Сергію Коновалову. З приводу отримання консультацій, послуг, юридичного супроводу та іншого теж звертайтеся в особисті повідомлення адміністратору групи. *

Земельний фонд України бажає всім гарного настрою та міцного козацького здоров’я!



5 просмотров0 комментариев
bottom of page